Дослідники стверджують, що вони розробили новий антибіотик, який виглядає перспективним в ранніх клінічних випробуваннях.

Препарат, виготовлений Shionogi Inc, діє як троянський кінь у грецькій легенді. Він вводить бактерію в оману, щоб вразити її, повідомляє ВВС Україна. 

Випробування на 448 людей з інфекцією нирок або сечовивідних шляхів показали, що препарат був таким же ефективним, як і традиційні методи лікування.

Експерти називають винахід перспективним.

Творці препарату надихалися історією про гігантського дерев'яного коня, якого використали, щоб грецькі воїни проникли в стародавнє місто Трою.

Але, щоб вразити антибіотиками бактерії, замість дерева використовують залізо.

"Під час гострої інфекції одна з наших вроджених імунних реакцій полягає в тому, щоб створити бідне на залізо середовище. У відповідь бактерії збільшують споживання заліза", – пояснює доктор Саймон Портсмут, який очолював міжнародне дослідження.

Новий антибіотик, цефідерокол, зв'язується з залізом, тож введена в смертельну оману бактерія пропускає його крізь захисні бар'єри у свої клітини.

Результати дослідження опублікували в журналі Lancet Infectious Diseases.

"Виявили, що цефідерокол безпечний та добре переноситься", – каже доктор Портсмут.

Це дослідження – рідкісний поступ у галузі.

Здатність бактерій адаптуватись до антибіотиків сильно ускладнює лікування деяких інфекцій.

Огляд стійкості до протимікробних препаратів (Review on Antimicrobial Resistance) зробив суворий прогноз на майбутнє – до 2050 року щороку помиратимуть 10 млн людей від інфекцій, стійких до ліків.

"Це важливе дослідження дає надію на новий антибіотик, який потенційно може бути альтернативою для лікування (цих хвороб), але про це ще рано говорити", – каже професор Серж Мостовий з Лондонської школи гігієни та тропічної медицини.

Щоб переконатись в ефективності нового антибіотика, потрібні значно масштабніші дослідження.

Експерименти на людях з пневмонією та інфекціями, стійкими до деяких найбільш потужних препаратів – карбапенемів, вже ведуться.

Втім, варто врахувати, що після того, як цефідерокол проникає всередину, він вбиває бактерії таким же чином, як і нинішні антибіотики.

Експерти стверджують, що терміново потрібні антибіотики нового класу – здатні атакувати бактерії у цілком новий спосіб.

ІА "Вголос": НОВИНИ