Під час засідання 26 травня 2017 року у Високому суді у м. Лондон, Суддя Блер розглянув низку невирішених питань за наслідками рішення, постановленого Судом 29 березня 2017 року у порядку спрощеного провадження. Зокрема, Суд розглянув заяву України про подальше зупинення виконання судового рішення до завершення розгляду апеляційної скарги України у англійському Апеляційному суді, що відбудеться не раніше 2018 року. 

Враховуючи складність порушених питань, Суддя вирішив відкласти винесення свого Рішення. Таким чином, після сьогоднішнього слухання Суддя виділить певний час на те, щоб розглянути питання глибше перед тим, як винести своє рішення у належний строк.

Як відомо, Високий суд Лондона 29 березня схвалив прискорений розгляд позову РФ до України щодо «боргу Януковича» стосовно євробондів на 3 млрд дол. 

Україна отримала від РФ кредит у 3 млрд дол. за президентства Віктора Януковича в грудні 2013 р. Київ наполягав на визнанні боргу комерційним з його подальшою реструктуризацією та списанням частини заборгованості. Росія, зі свого боку, відмовилася від реструктуризації на умовах, прийнятих приватними кредиторами України, і зажадала визнати борг державним.

У грудні 2015 р. Кабінет міністрів України ввів мораторій на виплату 3 млрд дол. за єврооблігаціями. У лютому 2016 р. Росія подала позов проти України до Високого суду Лондона щодо стягнення боргу. У травні Україна подала документи щодо свого захисту в рамках цього судового процесу. Високий суд Лондона призначив розгляд справи за позовом Росії до України на 17-20 січня 2017 р.

ІА "Вголос": НОВИНИ