Про це в ефірі Громадського заявив екс-заступник міністра закордонних справ України Данило Лубківський.

«Що стосується цього регіону (Угорщина, Словаччина, Австрія), Україні в рази потрібно посилити, активізувати, зробити більш ініціативною нашу політику щодо сусідів. Оскільки у нас триває війна на сході, нам непотрібно другого фронту, нам непотрібно примітивних непорозумінь, нам потрібна єдина позиція в ЄС, і водночас нам потрібно залучення сусідів у предметні проекти у нашій державі», — сказав він.

За словами дипломата, до цього часу Україна не сформулювала багатосторонніх ініціатив, аби привести цих сусідів в Україну.

«Нам треба говорити з позицій моральної правоти. Ми не забираємо чужого. Ми навпаки хочемо творити адекватні умови. Але це треба роз’яснювати», — додав Лубківський.

Водночас, він зазначив, що Україні «варто тримати хребет» у цій ситуації.

«Нам потрібна співпраця в рамках карпатського регіону, залучення коштів ЄС, в нашу інфраструктуру, нам потрібно елементарно вирішувати проблеми... Але треба тримати хребет», — наголосив екс-заступник глави МЗС.

Як відомо, 28 вересня в Україні набув чинності закон «Про освіту». Закон визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова, але відповідно до освітньої програми можуть викладатися одна або кілька дисциплін на двох і більше мовах.  

В МЗС Угорщини наголосили, що блокуватимуть євроінтеграцію України, якщо не буде змінений закон про освіту. 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ