Про це повідомляє власкор «Вголосу».

У петиції йшлося про те, що раніше ботсад був достойним прикладом садово-паркового мистецтва та улюбленим місцем сімейного відпочинку лучан, тут налічувалсь близько 200 видів рослин і 50 видів дерев. Наразі ж це місце стало улюбленим для «маргіналів п'яничок і наркоманів, які зробили з саду побутовий смітник та місце для свого морального занепаду». Обов'язок дбати про сад документально закріплений за СНУ, проте там відмовляються від своїх зобов'язань й знайшли для себе новий ботсад на вулиці Потебні. 

Окрім того, на переконання активісти Мар’яни Сорочук, окремі особи ведуть «тиху гру» щодо позбавлення Луцького ботсаду природоохоронного статусу з метою його подальшої забудови й по суті знищення. Відтак, у влади просили відновити ботанічний сад у вигляді сучасного дендропарку з насадженням нових рослин, будівництвом вело- й бігової доріжки, яка пролягатиме від вулиці Шопена до Київського майдану, створити там зелений театр.

У відповіді виконувач обов’язків міського голови Ігор Поліщук зазначив, що в 2001 році спецкомісією було проведено обстеження ботанічного саду і встановлено, що його територія не відповідає вимогам та завданням, передбаченим положенням про ботанічний сад «Волинь» ні за величиною території, ні за придатними умовами, ні за місцем розташування, ні за видовим складом, і було рекомендовано підібрати нову територію під державний ботанічний сад. Згодом Волинському державному університету імені Лесі Українки надано в постійне користування земельну ділянку загальною площею 10 га на вул. Потебні для розташування ботанічного саду «Волинь». 

«Територія колишнього ботанічного саду має офіційний статус природоохоронної та рекреаційної зони і в подальшому буде використовуватись відповідно до цього статусу. Для відновлення ботанічного саду, як такого, не має підстав. Але Ваша пропозиція про відновлення зелених насаджень з цінних видів деревних та чагарникових порід, будівництва вело- і бігової доріжки від вул. Шопена до Київського майдану та проведення благоустрою території вздовж р. Сапалаївка заслуговує на увагу і буде максимально врахована при формуванні в подальшому спортивно-оздоровчої та рекреаційної зони», – додав Ігор Поліщук.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ