Про це повідомляє прес-служба Нацради.

До Нацради звернулася Уповноважена ВР з прав людини Валерія Лутковська щодо випусків програми «Стосується кожного», учасницею якої стала 12-річна мама із Львівщини.

«Прошу розглянути питання щодо вжиття заходів, які передбачені Законами України «Про телебачення і радіомовлення» та «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення», до ПрАТ «Телеканал «Інтер» у зв’язку із порушенням права дитини на повагу до її приватного і сімейного життя, її гідності», – йдеться в листі Уповноваженого з прав людини.

Зокрема, Лутковська звернула увагу, що у програмі була поширена конфіденційна інформація про дитину та розкриті її персональні дані.

«Крім того, в ефірі фактично відбувався допит дівчинки, під час якого ведучий намагався з’ясувати в неї, хто є батьком немовляти та що і як із нею відбувалося в інтимних стосунках із тією особою. Така ситуація не могла не завдати повторної травми дитині», — йдеться у повідомленні Нацради.

Зазначається, що українським законодавством заборонено через медіа поширення інформації, яка порушує законні права та інтереси фізичних і юридичних осіб, посягає на честь і гідність особи.

«У регуляторному органі розцінюють факт трансляції цієї передачі як прояв зневаги до моральних цінностей і норм щодо прав людини. Важко зрозуміти, яка суспільна необхідність чи який інтерес дитини переважали над захистом її честі і гідності та розкриттям персональних даних, що обумовили вихід цієї передачі», — передає прес-служба відомства.

Також у регуляторі додали, що через проблему залучення дітей, що пережили насильство, до виробництва телепрограм, при Нацраді була створена робоча група з цього питання.

«До неї увійшли психологи, фахівці з питань захисту прав дітей, юристи, представники Громадської ради при Національній раді, громадськості і, звичайно, медіагруп і телеканалів. Було напрацьовано спільний акт узгодження, який стосується питання залучення до медіавиробництва дітей, що зазнали сексуального насилля. Під час обговорень неодноразово йшлося про необхідність унеможливлення ідентифікації неповнолітніх. Однак телеканал «Інтер», представники якого неодноразово були присутні на обговореннях цих важливих для суспільства питань, відмовився підписати саморегулівний акт, і в такий спосіб, а також через обговорюваний ефір демонструє ігнорування і саморегулівних ініціатив, і правових вимог», — наголошують у Нацраді.

Як відомо, Національна рада 31 серпня за результатами позапланових перевірок ПрАТ «Телеканал «Інтер» («Інтер»), ТОВ «Телестудія «Служба інформації» («НТН»), ТОВ «ТРК «Музика ТВ» («ПІКСЕЛЬ TV»), ТОВ «Телерадіокомпанія «Кіно ТВ» («Ентер-фільм») за порушення вимог законодавства щодо частки передач українського та іноземного виробництва застосувала до ліцензіатів санкції «оголошення попередження». 

ІА "Вголос": НОВИНИ