Як передає кореспондент УНІАН, про це Луценко заявив під час брифінгу.

«Вже давно треба було приймати особливе державне рішення щодо звання «Герой України». Відразу після Майдану я, будучи тоді простим громадянином України, але який мав доступ до виконуючого обов'язків президента, потім - до новообраного президента, пропонував завершити дію цієї нагороди, підвести риску і ввести нову найвищу нагороду, наприклад, «Золотий Тризуб», - сказав він.

За словами генпрокурора, наразі надати нового подиху цій ідеї зможуть журналісти і громадськість.

«Можливо, журналісти і громадськість зможуть дати новий подих цій моїй ідеї. Власне, я підтримував не один, багато хто тоді говорив про таку необхідність. Я навіть по секрету можу сказати, що президент Петро Порошенко був близький до такого рішення, але на той момент приймалося рішення про нагороду усіх загиблих героїв Небесної сотні. І їхні родини наполягали на відзначенні їх саме цією державною нагородою», - зазначив Луценко.

«Мені здається, не пізно зараз провести таку дискусію. І почати нову сторінку нагороджень з особливими вимогами до нагороджень з точки зору термінів між подвигом і нагородженням, аби емоції не впливали на такі рішення; певними правилами внесення такого подання, як наприклад, кількість раніше нагороджених, що клопоче щодо нагородження іншого і багато інших механізмів, які діють в усталеній демократії», - додав генпрокурор.

При цьому, на думку Луценка, звання «Герой України» є пострадянською нагородою за змістом та формою, яке себе дискредитувала.

Разом з тим Луценко повідомив, що наразі четверо чинних Героїв України є фігурантами кримінальних проваджень.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ