Міністр внутрішніх справ України (за рішенням Верховної Ради від 10 січня – в. о.) Юрій Луценко в листі до лідера блоку її імені Юлії Тимошенко розповів, чому бандити не в тюрмах, передає УНІАН.

Про це керівник МВС повідомив в опублікованому сьогодні інтерв’ю газеті "Україна молода", коментуючи те, що днями Юлія Тимошенко через пресу звернулася до нього із запитанням: "Чому камарилья Кучми досі гуляє з виглядом переможців, хоча за цей рік чимало кучмістів дали один проти одного свідчення?".

Зокрема, Луценко відповів: "Ви знаєте, коли я прочитав це запитання на "Українській правді", то не полінувався, взяв аркуш паперу i від руки написав відповідь Юлії Володимирівні. Відіслав свого керівника охорони завезти їй i вручити безпосередньо в приймальні. Дійсно, вручили. Я не розголошував це, сподіваюся, Юлія Володимирівна сама зможе все оцінити. Бо й мене турбує, чому бандити не в тюрмах".

Луценко сказав, що не сумнівається, що "Юлія Тимошенко, як i я, чудово знає, що ці злочини - підслідність прокуратури. Міліція свій шлях пройшла, i це дуже чітко видно на прикладі протоколів із поясненнями пана Чечетова (колишнього голови Фонду державного майна України – ред.). Нині він дуже популярний". За словами керівника МВС, "міліція отримала від нього свідчення, зібрала інші докази злочинів, про які зазначає колишній голова Фонду держмайна, i передала матеріали до Генпрокуратури для порушення кримінальної справи. З цього моменту треба питати у них. Я не хочу робити прокуратуру крайньою, але таке українське законодавство. За будь-якими ознаками посадового злочину справу може порушити лише прокуратура, i далі розслідує лише вона".

При цьому міністр погодився з тим, що Генеральна прокуратура України під керівництвом Олександра Медведька працює активніше, ніж за часів генпрокурора Святослава Піскуна. Він зазначив, що серед порушених прокуратурою кримінальних справ за матеріалами МВС вже не одну справу направлено до суду. "Наприклад, по Дніпропетровській області, й буквально попереднього тижня. У справі проходять керівник регіонального Фонду держмайна i ще одна особа. Передали до суду й справу про розкрадання 150 млн. грн. із системи "Автодору". Усі інші рано чи пізно теж підуть до суду", - сказав Луценко.

Він зазначив, що цього року одним з головних пріоритетів МВС залишається боротьба з корупцією, службовими злочинами i хабарництвом. За інформацією Луценка, у 2005 році МВС зафіксувало 3 тисячі 700 фактів отримання хабарів, по корупції складено 2700 протоколів. За службові злочини обґрунтовано підозрюються 1200 посадових осіб (зокрема 630 керівників).

"Звичайно, i вас цікавить, чому ж ці посадовці не сидять? Відповідь проста: тому що генпрокурором був Піскун. А я весь час, доки він був генеральним, не міг позбутися думки, що за терезами правосуддя стоїть фігура торговця, продавця, який страшенно нагадував мені Святослава Михайловича”, - сказав Луценко.

На запитання, чи все це він написав у листі до Тимошенко, керівник МВС сказав: "I не лише. Але на цей момент Юлія Володимирівна просто хоче на виборах поборотися за імідж людини, яка нібито єдина вболіває, чому бандити не в тюрмах". При цьому міністр зазначив, що зараз заступник лідера БЮТ Олександр Турчинов вимагає виключити з виборчого списку Партії регіонів сепаратистів, а "він би мав це робити тоді, коли був головою СБУ i в його підслідності була повна можливість довести їх до суду та притягнути до відповідальності за цей злочин".

За словами Луценка, "людей дуже непокоїть, чому бандити не в тюрмах. Але для цього треба не показувати пальцем, та ще й не в ціль, а готувати кращу законодавчу базу. Ну, наприклад, я їй (Тимошенко) у листі відповідаю, що ми порушили кримінальні справи за фактами розкрадання державних коштів на суму 22 млрд. грн.; забезпечено відшкодування 13 мільярдів. I я їй написав, що не мовчав, коли затягували розслідування цих справ за часів Піскуна, не мовчу й сьогодні".

На думку керівника МВС, до генпрокурора Медведька "треба бути поблажливим хоча б через те, що дві "помаранчеві" фракції (Соцпартія та БЮТ) голосували за недоторканність депутатів місцевих рад. Унаслідок сьогодні генпрокурор Медведько підписав 514 подань на надання дозволу на притягнення депутатів місцевих рад, i лише в 90 випадках отримав цей дозвіл! У 332 випадках йому вже відмовили. Тому кожному треба подумати: а чи я i моя політична сила все зробили для того, щоб бандити були в тюрмах?".

"Тут є проблеми в кожного з елементів "помаранчевої" команди. І не варто шукати крайніх серед, як це називається... одновидових. Треба було б подумати, як ми разом зможемо перемогти", - наголосив міністр.

"Ну i наприкінці листа я їй підписав: "З повагою i сподіваннями на співпрацю у межах єдиної переможної "помаранчевої" команди в наступному парламенті", - сказав Луценко.

Кореспондент

ІА "Вголос": НОВИНИ