Про це генпрокурор Юрій Луценко заявив в ефірі "Свободи слова".

"Я не згоден з рішенням судді стосовно запобіжного заходу панові Саакашвілі. Я не можу уявити собі, в якій країні, людина-апатрид, без громадянства, прориває силою кордон. При цьому, його супроводжувачі б’ють українських військовослужбовців", - цитує генпрокурора УП.

Разом з тим, Луценко запевняє, що Саакашвілі організовував "рух за повалення влади" за гроші Курченка.

"Після цього він організовує рух за повалення влади. при чому, за кошти Курченка і з цією людиною він домовляється про допомогу. Його права рука (Дангадзе – ред.) отримує сотні тисяч доларів, що зафіксовано тут, на території України. І ці докази ми надали в суд. Тим не менш, суддя його відпускає", - каже Луценко.

За словами генпрокурора, ГПУ подаватиме апеляцію.

"Я утримаюсь від емоцій і ми будемо подавати апеляцію. Ми готові довести, що всі відео про передачу грошей та розмова Саакашвілі з Курченком є справжньою.  Ми готові залучити іноземних експертів з ФБР або Скотланд-Ярду для того, щоб вони разом з нашими експертами перевірили справжність плівок", - запевнив він.

Також Луценко додав, що мав із Саакашвілі "спільне бачення подій в Україні і Грузії".

"Але ті, що переступають червону риску закону, грабують державу, або беруть гроші у Москви задля дестабілізації ситуації, я з цим ніколи не примирюся і мої людські колишні стосунки відходять назад перед обличчям кримінальних злочинів", - зауважив генпрокурор.

Нагадаємо, 11 грудня, у столиці розглядали обрання запобіжного заходу Міхеїлу Саакашвілі.  Прокуратура просила суд обрати для нього запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту. Прокурор заявляв, що є ризик, що лідера "Руху нових сил" можуть ліквідувати спецслужби РФ з метою дестабілізації ситуації в Україні.

Лідер фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко та низка народних депутатів пропонували взяти Саакашвілі на поруки. Врешті, суд відмовився від запобіжного заходу - Саакашвілі вийшов на волю.

Як відомо, увечері 8 грудня Саакашвілі затримали і доставили до слідчого ізолятора СБУПрокурори проситимуть суд обрати політикові запобіжний захід у вигляді домашнього арешту з носінням електронного браслета.

У суді лідер «Руху нових сил» заявив, що він не затриманий, а військовополонений.

Генпрокуратура оголосила Саакашвілі в розшук за трьома статтями Кримінального кодексу: замах на злочин (ч. 1 ст. 15), злочин визнається вчиненим за попередньою змовою групою осіб, якщо його спільно вчинили декілька осіб (два або більше) (ч. 2 ст. 28), сприяння учасникам злочинних організацій та приховування їхньої злочинної діяльності (ч. 2 ст. 256).

Генпрокурор Луценко заявив, що Саакашвілі організував акції протесту з метою захоплення державної влади в Україні та сприяння членам злочинного угруповання екс-президента України Віктора Януковича і бізнесмена Сергія Курченка припинення їх кримінального переслідування. Саакашвілі відкинув звинувачення генпрокурора.

Як наслідок, Саакашвілі оголосив безстрокове голодування.

ІА "Вголос": НОВИНИ