Про це заявив генпрокурор Юрій Луценко під час засідання регламентного комітету, який розглядає подання на зняття депутатської недоторканності із Савченко, повідомляє «Українська правда».

Луценко розповів, що у 2017 році «Рубан і Савченко втупили у змову з метою насильницького повалення конституційного ладу та захоплення державної влади, планували широкомасштабну терористичну атаку на центр столиці, де зосереджені адміністративні та житлові будинки».

«Для отримання зброї Рубан і Савченко не пізніше листопада 2017 року досягли домовленості з ватажком терористичної організації «ДНР» Захарченком, який пізніше і передав зброю для цього теракту», – сказав Луценко. 

Він додав, що упродовж літа та осені Рубан і Савченко підшуковували співучасників і виконавців теракту.

«Особисто Савченко зверталася з такою пропозицією до окремих офіцерів різних частин ЗСУ. Влітку 2017 року Савченко звернулася до офіцерів 8 полку спецпризначення ЗСУ, що дислокується у Харкові, які на момент контакту з нардепом були у зоні АТО», – сказав генпрокурор.

«Офіцери Брезень, Захарченко, Лящ і Кіт отримали особисто від неї пропозицію вчиняти теракти», – додав Луценко.

За його словами, спершу офіцери «прийшли до висновку, що це проста маячня неврівноваженої психічно людини».

«Але коли в листопаді до цих же офіцерів звернувся Рубан, давши кошти на купівлю вантажного автомобіля для перевезення зброї з ДНР до України, офіцери негайно повідомили про це СБУ», – розповів Луценко.

Він додав, що ці офіцери були залучені до негласних слідчих розшукових дій, а Рубан і Савченко були впевнені, що офіцери та їх підлеглі стали їх співучасниками і «відверто ділилися з ними своїми планами та намірами».

«Процитую. Один з офіцерів у суді надав показ, що у місто Бахмут Савченко приїхала з Рубаном. Савченко сказала, що вони поїдуть на територію ОРДЛО. У зв'язку з цим Рубан попросив придбати їм вантажний автобус та дав 8,5 тисяч доларів. Наступного дня, 20.11. 17 року, я передав цей автобус Рубану у місті Бахмут. Рубан та Савченко проїхали на цьому авто до КПВВ «Майорське». І безпосередньо перед від'їздом Савченко розказала, що на зворотній дорозі вони везтимуть міномети», – прочитав свідчення офіцера Луценко.

Офіцер також засвідчив, що 23 листопада йому зателефонувала Савченко, сказала, що везе з Рубаном «з ОРДЛО міномети та зброю» і попростила офіцера допомогти їм провести це через КПВВ.

«У першій половині я дня зустрів мікроавтобус «Мерседенс Бенц спринтер» Савченко була у ватажному відділені авто. Проїхавши декілька кілометрів, автобус запинився, з багажного відсіку вийшла Савченко, деякий час я, Савченко та Рубан обговорювали, яку саме зброю вони привезли з ОРДЛО», – процитував Луценко свідчення офіцера.

Він додав, що ці дані підтверджені даними мобільних операторів зв’язку, які фіксували місцеперебування телефонів Рубана в ОРДЛО.

«Усі ці дії зафіксовані на аудіо та відео. Знаходження Савченко в цьому автомобілі зафіксовано, це буде продемонстровано у залі Верховної Ради», – підсумував Луценко.

Як писав «Вголос», комітет Верховної Ради з питань регламенту та організації роботи парламенту розглядає три подання генерального прокурора Юрія Луценка щодо народного депутата Надії Савченко – про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання і арешту Савченко.

Нагадаємо, 12 березня 2018 року Савченко викликали на допит до СБУ у справі керівника Центру звільнення полонених «Офіцерський корпус» Володимира Рубана, якого 8 березня затримали на КПВВ з арсеналом зброї. Савченко заявила, що перебуває в Європі до 16 березня.

Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що буде змушений внести подання на зняття депутатської недоторканності з Савченко, якщо вона не прийде на допит 15 березня, тож у ніч на 15 березня Савченко повернулася до України і таки з'явилася до СБУ.

Перед допитом в СБУ Савченко звинуватила владу у злочинах проти Майдану, розв'язанні війни на Донбасі, здачі Криму.

Також глава ГПУ заявив у Верховній Раді, що Надія Савченко планувала «терористичний акт у стінах парламенту: знищити бойовими гранатами дві ложі, мінометами обрушити купол Верховної Ради і автоматами добивати тих, хто виживе».

За словами Луценка, вона нібито вербувала людей для цього й давала відповідні вказівки.

Верховна Рада виключила Надію Савченко з комітету національної безпеки і оборони.

Згодом Луценко вніс до ВР подання на зняття депутатської недоторканності з Савченко.

Після допиту Савченко закликала українців до військового перевороту, прийшла у Раду, звідки її нардепи вивели нібито через загрозу з її боку.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ