Постійна комісія Луцької міськради з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю та корупцією, депутатської діяльності, етики та регламенту підтримала звернення до Президента України та Голови Верховної Ради України щодо ухваленого Сеймом Республіки Польща 26 січня 2018 року пакету законів, в яких засуджується та забороняється «бандерівська ідеологія». Про це інформує власкор «Вголосу».

«На наше глибоке переконання, що це неприпустимі речі. В цьому і є наша вина, бо коли були перші дзвіночки щодо геноциду на Волині, то українські дипломати не проявили чіткої української позиції, а перші особи поїхали поклонятися чужим героям. Якби тоді українська сторона дала адекватну відповідь польській стороні, то можливо б сьогодні ми не мали б такої ситуації. Ми не хочемо ескалації польського конфлікту, але маємо реагувати на такі кроки польської сторони. До речі, Степан Бандера є почесним громадянином міста Луцька, тому депутати мають розуміти, що вже поїхавши до Польщі вони є поза законом» – зауважив під час розгляду проекту рішення голова постійної комісії свободівець Микола Федік.

Його підтримав і депутат Павло Данильчук.

«Прошу вас підтримати, не зважаючи на політичні моменти, це звернення, - звернувся він до членів комісії. – Західна Україна в шоці від того, що приймають поляки. Їх підхід є абсурдним і явно антиукраїнським».

У результаті комісія одноголосно підтримала проект звернення.

«Такі рішення польського Сейму ‒ це безпрецедентна образа, що відбулася на тлі спроб України відновити добросусідські відносини з Польщею. Бачимо, як союз України та Польщі ‒ ядро Балто-Чорноморської осі ‒ опиняється під загрозою через дії польських корисних ідіотів Кремля та бездіяльність української влади», – зазначається в проекті рішення.

У документі також міститься вимога невідкладно ініціювати та скликати сесію Верховної Ради України для надання політичної оцінки і прийняття рішення щодо ухваленого польським Сеймом законопроекту «Про внесення змін до Закону про інститут національної пам'яті – Комісію з переслідування злочинів проти польського народу та деяких інших законів».

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ