Про це йшлося під час сесії міськради, повідомляє власкор «Вголосу».

За словами депутата Андрія Козюри, у вересні уряд подав пакет проектів про держбюджет на наступний рік, проте не передбачив субвенції на пільгове перевезення окремих категорій громадян, а це фактично позбавить пенсіонерів, дітей війни, учасників війни, ветеранів праці та інших громадян державних гарантій на безоплатний проїзд.

Міністерство фінансів пропонує внести зміни до Бюджетного кодексу, які повністю перекладають обов’язок фінансування пільгового перевезення на місцеві бюджети. Більше того, змінами Кабінет Міністрів зобов’язує органи місцевого самоврядування фінансувати соціальні пільги пенсіонерам за професійною ознакою (міліціонери, шахтарі, чорнобильці тощо).

«Переведення визначеного соціального забезпечення на рівень органів місцевого самоврядування призведе до порушення стабільної та передбачуваної системи прав громадян і гарантій їх реалізації, знизить відповідальність держави перед громадянами за виконання своїх соціальних зобов'язань. Вважаємо, що не всі місцеві ради зможуть у своїх бюджетах запланувати зазначені кошти, а відтак гарантовані державою пільги фактично надаватимуться, виходячи з фінансової спроможності того чи іншого місцевого бюджету, що порушує права на соціальні гарантії вищевказаних категорій осіб», - йдеться у зверненні.

Відтак, депутати вважають, що найдоцільнішим вирішенням проблеми є монетизація пільг та просять передбачити в бюджеті на 2017 рік видатки на забезпечення безоплатного перевезення пасажирів пільгових категорій населення, розробити, затвердити і запровадити процедуру перетворення соціальних зобов’язань держави на реальну адресну допомогу пільговикам у найкоротші терміни.

ІА "Вголос": НОВИНИ