Про це йдеться у відповіді на петицію лучан щодо заборони Ірині Дацюк «ліпити свої «шедеври» по місту», інформує власкор «Вголосу».

У міськраді кажуть, що спорудження пам’ятників і монументів затверджено наказом державного комітету України з будівництва та архітектури Міністерства культури і мистецтв України. Відповідно до п. 3.4 цього наказу, після ухвалення органами місцевої влади рішення про спорудження пам’ятників місцевого значення управління культури обласних, державних адміністрацій, міських рад проводять конкурс на найкращу проектну пропозицію пам’ятника.

Окрім того, луцькі чиновники посилаються на те, що проекти пам’ятників місцевого значення погоджують на спільних засіданнях архітектурно-містобудівних рад при управліннях містобудування та архітектури для міст обласного значення, а відповідно до ст. 43 Конституції України, кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або вільно погоджується. 

«Держава створює умови для повного здійснення громадянами права на працю, гарантує рівні можливості у виборі професії та роду трудової діяльності. Громадянам гарантовано захист від звільнення. Враховуючи викладене, свідоме фінансування творчих робіт Ірини Дацюк обласною державною адміністрацією та міською радою немає підстав для обмеження її творчої діяльності та створення скульптур на території міста Луцька», – йдеться у відповіді.

Як писав «Вголос», під час оперативної наради в Луцькій міськраді мер Микола Романюк захистив Ірину Дацюк, назвавши петицію неетичною.

ІА "Вголос": НОВИНИ