Відповідне звернення до Президента України, прем’єр-міністра та Голови Верховної Ради, з ініціативи фракції ВО «Свобода», було ухвалено сьогодні на сесії Луцької районної ради, інформує власкор «Вголосу».

У зверненні зазначено, що депутати Луцької районної ради, нащадки тих, хто пережив і береже в пам’яті, події так званої «Волинської трагедії», обурені ухваленою Сеймом Республіки Польща Резолюцією у справі віддання данини жертвам геноциду, вчиненого українськими націоналістами щодо громадян Другої Речі Посполитої в 1943 – 1945 роках.

Депутати закликають керівників держави докласти максимум зусиль для скасування резолюції польською стороною і пропонують натомість ухвалити спільне Звернення Президентів Республіки Польща та України, Сейму Республіки Польща та Верховної Ради України до наших народів щодо подій 1943 – 1945 років.

Верховну Раду України закликають ухвалити рішення, в якому визнати факти масових етнічних чисток, організованих поляками проти українського населення на території Західної України, Холмщини, Підляшшя, Лемківщини, Надсяння для зміни етнічної карти регіону.

Верховна Рада має засудити операцію «Вісла» як приклад репресивної політики Польщі та колоніальну політику польської держави Річ Посполита, що прагнула не допустити права української нації на самовизначення та здійснювала політику національного і соціального гноблення.

Водночас український парламент має закликати польську сторону будувати міждержавні відносини на принципах рівноправності, примирення та порозуміння.

ІА "Вголос": НОВИНИ