Про це власкору «Вголосу» повідомили у прес-службі КП «Луцькводоканал».

Директор КП «Луцькводоканал» Іван Корчук поскаржився на те, що нинішній тариф на воду є збитковим.

«Підняття тарифів на комунальні послуги є одним з найболючіших питань не лише для споживачів, а й для їхніх надавачів, адже в цей складний економічний період важко всім. На жаль, на сьогодні тариф, який діє з 1 липня 2014 року, є збитковим, і ми змушені піднімати ціни на послуги. Якщо ми не хочемо, щоб росли ціни на воду, то державі не потрібно піднімати тарифи на все, що треба для видобування та подачі води. Я маю на увазі суттєве подорожчання енергоносіїв. Ціна електроенергії, яку було враховано в чинних розцінках, становила 1,30 грн за кіловат-годину, а на сьогодні вона зросла до 1,80 грн (з ПДВ). Витрати підприємства щомісячно зросли в середньому на 1 млн грн!» – зазначив директор КП «Луцькводоканал».

Окрім того, передумовами для перегляду тарифів на водопостачання та водовідведення стали і зростання цін на інші складові собівартості водопостачання. За цей період змінилась і вартість матеріалів, реагентів, запасних частин, обладнання та комплектуючих. Скажімо, вартість солі, яку використовують для знезараження питної води, зросла на 60,2%. Відповідно до нового Податкового кодексу, значно збільшилося податкове навантаження, зокрема, зросли платежі за спецводокористування, геологорозвідку тощо. Як результат, лише за 5 місяців 2015 року підприємство зазнало 2 078,3 тис. грн збитків. Тож для перегляду тарифів на воду є всі економічні підстави.

«Варто наголосити, що перегляд тарифів на воду – не примха водоканалу, а вимушений крок, на який підприємство змушене йти, щоб не допустити припинення водопостачання та водовідведення Луцька. Враховуючи, що складові витрат послуг з централізованого водопостачання та водовідведення за останній рік значно зросли, комунальне підприємство «Луцькводоканал» подало документи до НКРЕКП на встановлення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення. Збільшення вартості очікують у межах 35-40%, або на 2,94 грн за 1 м3. Згідно з поданими розрахунками, плановий загальний тариф становитиме 11,46 грн за 1 м3. Тобто абоненти, які споживають у середньому 5 кубометрів води в місяць, платитимуть на 14,7 грн більше», – повідомив Іван Корчук.

ІА "Вголос": НОВИНИ