На підприємстві «Луцькводоканал» до кінця 2019 року створять сучасну геоінформаційну систему. Про це інформує власкор «Вголосу».

Проект дозволить здійснити ревізію всіх існуючих мереж водопостачання та водовідведення у Луцьку, управляти діяльністю мереж із допомогою точної електронної карти, виявляти достовірне розташування усіх проблемних зон і поступово усувати їх, забезпечити економне використання і достатнє постачання питної води, регулювати точний контроль тиску в трубогонах, а також впроваджувати ряд ефективних енергозберігаючих заходів.

Геоінформаційна система забезпечить ряд ефективних можливостей:

  • дозволить здійснити повну інвентаризацію усіх мереж водопостачання і водовідведення, отримати достовірну і повну інформацію про всі елементи, їхнє розташування, технічний стан, виконати точнішу прив'язку об'єктів мережі до місцевості;
  • візуально відтворити схеми усіх колодязів/камер;
  • виявити недостатні та надлишкові тиски в системі;
  • знайти перевантажені ділянки мереж, що обмежують пропускну здатність трубогонів;
  • здійснювати щорічний аналіз, оцінку та поліпшення роботи мереж та об’єктів;
  • спрогнозувати подальший розвиток та обслуговування мереж, їхню модернізацію й оновлення;
  • геоінформаційна система дозволить зібрати всі дані в єдиному електронному комплексі, щоденно оновлювати інформацію про елементи мережі, грамотно й ефективно налагодити взаємодію всіх підрозділів підприємства.
Проект реалізують за кошти міського бюджету, він є прямою високотехнологічною інвестицією в розвиток КП «Луцькводоканал». Це вагомий вклад у майбутнє та можливість використання сучасних технологій, які дозволять вивести підприємство на цілком новий, прогресивний рівень.

«Очікуваний економічний ефект від впровадження геоінформаційної системи дозволить підприємству вивільнити мільйони гривень, значно знизити відсоток витрат води в системі та раціонально використовувати енергетичні ресурси, оптимізувати технологічні процеси, що також суттєво знизить витрати підприємства», — зазначив перший заступник директора КП «Луцькводоканал» Віктор Гуменюк.

ІА "Вголос": НОВИНИ