Щорічний  буревій у червні стає звичним явищем для Львова. Вже 10 років поспіль місто, після спеки, накриває ураган, який ламає дерева. Щоби зменшити збитки від стихії, варто детальніше обстежувати дерева.

Про це повідомила начальник управління екології та природних ресурсів департаменту містобудування Львівської міської ради Олександра Сладкова.

За її словами, чимало дерев, які зніс буревій, мали недоліки, які помітили тільки коли дерево впало. Але, якби насадження обстежили, то ці проблеми б виявили раніше.

«Цьогоріч закуповуємо спеціальний «томограф» для дерев. Для аналізу стану окремих гілок та коренів вартує також мати сучасний резистограф. Звісно цим всім треба вміти користуватись і правильно робити висновки, а не просто обґрунтовувати зняття будь-якого дерева наявністю порожнини.», - вважає вона.
Чиновниця також зауважила, що найбільше дерев, які постраждали від негоди,  це – клен гостролистий, молоді платани та тополі чорні. Тому пропонує більше не висаджувати клени та тополі у місті. Також наголосила, що платан потрібно добре «стригти» -  поки не сформує надійну міцну крону. Дорослі ж платани наразі надійно витримують буревії.

Окрім того, треба вчасно проводити санітарну обробку дерев з великими кронами.

А під час реконструкцій вулиць Олександра Сладкова пропонує залишати до 25 % великих дерев у доброму стані. Інші ж варто замінювати

«Ми оновлюємо покриття, комунікації, щоб це все слугувало ще 30-40 років. Чому до дерев має бути інший підхід? Вулиця Коновальця, Коперника, тепер Хмельницького і Бандери яскраво показують кожного буревію, що дерево з пошкодженим під час ремонтів коренем довго і добре не живе. А ось маленька вулиця Єфремова. Минулого року зробили ремонт хідників. Я умовляла обстежити і замінити аварійні дерева. Замінили лише чотири вкрай поганих. Отримала ще істерику в коментарях від професійного еколога щодо зрізки розколотого ясена. І що? Буревій — мінус три дерева на Єфремова на машини»,  - переконує вона.
Також начальник управління екології та природних ресурсів департаменту містобудування Львівської міської ради зізнається, що на догляд за зеленими насадженнями міста виділяють дуже мало коштів.
«На Цитаделі ідентифікували 340 реально аварійних (або вже мертвих) дерев, але це бюджет на зрізку дерев для Галицького району на три роки. А ще ж треба дерева потім висаджувати і доглядати.», - каже Олександрі Сладкова.
Нагадаємо, як уже повідомляв «Вголос»,  минулої п’ятниці у Львові буревій повалив п’ять найстаріших дерев. Всього ж від буревію загинуло 633 дерева.

Окрім того, вчорашня буря також наробила у місті чимало лиха та повалила 118 дерева.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ