Та чи зможе це реально зупинити навалу самобудів, які останніми роками масово почати з’являтися в історичному Львові, розбирався кореспондент «Вголосу».

Улітку депутати Львівської міської ради створили Інспекцію державного архітектурно-будівельного контролю у місті Львові, на останньому засіданні сесії 30 вересня міські обранці проголосували за її положення і структуру. Як пояснила начальник юридичного управління Львівської міської ради Гелена Пайонкевич, це типове положення, затверджене Кабміном, наступним етапом буде реєстрація інспекції як виконавчого органу Львівської міської ради. Загалом штатним розписом передбачено, що в міській інспекції працюватимуть 30 осіб, вона буде підзвітна і підконтрольна міській раді, підпорядкована львівському міському голові, а з питань здійснення повноважень, передбачених ЗУ «Про регулювання містобудівної діяльності», підконтрольна Держархбудінспекції України.

Чим займатиметься Інспекція ДАБК у Львові?

Зокрема, цей орган надає, отримує, реєструє, повертає документи, які дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт, відмовляє у видачі таких документів, анулює, скасовує їхню реєстрацію. Інспекція також приймає в експлуатацію завершені об’єкти, її посадовці мають право зупинити підготовчі та будівельні роботи, які не відповідають вимогам законодавства України у сфері містобудівної діяльності. Міська Інспекція ДАБК куруватиме лише об’єкти І-IV категорій – це, за словами Г. Пайонкевич, основні категорії, будівництво яких проводять на території того чи іншого міста. Видання дозволів V категорії залишається функцією центральної Інспекції ДАБК (ідеться про пам'ятки архітектури національного значення, великі об’єкти, такі як торгові центри, аеропорти, стадіони тощо).

Поміж тим, як пояснила Гелена Пайонкевич, обласна Інспекція ДАБК залишається і вона здійснюватиме контроль і нагляд за міською інспекцією: «Вона матиме право скасовувати рішення, які не відповідають нормативним актам, що регулюють будівництво і введення об’єктів в експлуатацію».

«Ми давно виступали за передачу таких функцій у сфері містобудування на місця, адже, якщо проаналізувати ситуацію з незаконними забудовами у Львові, то до 2009 року, доки інспекція перебувала в підпорядкуванні органів місцевої влади, було значно менше таких випадків. Коли інспекція була в підпорядкування Мінрегіонбуду, місто не мало впливу на це, а питання містобудування – це все-таки питання місцевого значення, і ніхто з цим не сперечатиметься», – пояснює Г. Пайонкевич. Вона сподівається, що міська інспекція дозволить ефективніше використовувати методи впливу для припинення незаконних будівництв.

«Ми вважаємо, що місто є завжди ближчим до людей, аніж держава. І нам буде простіше працювати з мешканцями, і людям буде простіше вирішувати ті чи інші питання на місцях»,  – каже вона.

Зараз Львівська міська рада разом з Мінрегіонбудом працюють над створенням спільної комісії для передачі архіву. «Також ми звернулися з клопотанням про залишення за нами частини приміщень на вул. Чупринки, 71, де була Інспекція ДАБК, адже люди вже звикли, що там розміщена ця установа»,  – додає Г. Пайонкевич. Загалом Інспекція ДАБК у місті Львові має запрацювати десь у листопаді-грудні.

Який вплив матиме громада?

Ще до затвердження самого положення про Інспекцію ДАБК у м. Львові львівська громада напрацювала свої пропозиції і подала їх на розгляд до Львівської міської ради. Зокрема, громада наполягала обов’язково прописати в документі, щоб кандидатуру на посаду керівника інспекції погоджували на громадських слуханнях. Окрім того, місцева ініціатива запропонувала обов’язково запровадити публічний звіт керівника раз на рік, прописати створення громадської ради при інспекції з ініціативи мешканців міста, також пропонували, щоб за результатами звернень громадян, юридичних осіб було дозволено ініціювати позапланові перевірки об'єктів у сфері містобудування, а також діяльності суб'єктів містобудівної спрямованості тощо. Однак під час реєстрації цих пропозицій місцевої ініціативи виконавчі органи ЛМР усіляко ставили палиці в колеса і просто відмовляли громаді.

Зрештою, уже під час обговорення положення в сесійній залі депутати таки доповнили його деякими пунктами, а саме: керівника інспекції мають обирати на відкритому конкурсі, при інспекції буде створено громадську раду. Член громадської ради при Львівській ОДА, активіст руху боротьби з незаконними забудовами «Народна дія» Олеся Дацко вважає ці поправки позитивним кроком, однак не відомо, як вони відобразяться в кінцевому положенні.

«Взагалі дивує, чому вони не долучили громадськість до розробки самого положення? Чому керуються лише типовим положенням? Типове положення тому й типове, що є зразком, а територіальна громада може вимагати значно більшого і конкретнішого. В цьому випадку це положення дуже загальне і ні про що. Ніякої відповідальності інспекції перед громадськістю, ніякого звітування перед громадськістю керівництва цього органу не буде. Ми, власне, вимагали, щоб був не лише публічний конкурс, а й щоб кандидата на посаду керівника погоджували на громадських слуханнях. Зрозуміло, що така норма для виконавчих органів є неприйнятною, бо громадський контроль за самим призначенням для них є нонсенсом», – пояснює Олеся Дацко.

Окрім того, вона додає, що місцева ініціатива вимагала прописати в положенні, як створюватимуть і як діятиме громадська рада, які вона матиме повноваження тощо.

«Свої пропозиції ми дали, що вони напишуть у кінцевому документі – невідомо, адже поправки вносили з голосу. Можливо, скажуть, що немає механізму, як її створити. Також у нас була пропозиція про звітування цього органу на громадських слуханнях. Звичайно, це теж нікому не цікаво і цього не врахували», – наголошує громадська активістка. На запитання, чи вірить вона, що міська Інспекція ДАБК реально зможе змінити ситуацію з незаконними будівництвом у Львові, Олеся Дацко налаштована дуже скептично: «Якби був потужний громадський контроль, могла б вплинути, та поки його немає, навряд».

У одному з інтерв’ю Олеся Дацко зауважила, що у Львові налічують уже близько 100 незаконних забудов і дуже часто Львівська міська рада сама видає більшість незаконних дозволів на ці будівництва.

Водночас начальник юридичного управління Гелена Пайонкевич прокоментувала, що за всієї поваги до пані Олесі вона не може погодитися з цим. «Адже є незаконні будівництва, а є будівництва, які ведуть з порушенням документації, є будівництва, де документація, видана Інспекцією ДАБК, не відповідає містобудівним умовам і обмеженням, – і таке буває. Фактично є низка нормативних актів, яких необхідно дотримуватися, і контроль за цим мають здійснювати спеціалісти з відповідною освітою: містобудівельники, архітектори, проектанти, юристи. Рішення мають бути виважені й відповідати букві закону»,  – наполягає Пайонкевич.

Відтак вона пояснює, що не проти, щоб при інспекції діяла громадська рада, однак рішення мають ухвалювати відповідні спеціалісти. «А громадська рада хай буде для прозорості, щоб люди знали, що відбувається у Львові. І якщо громадськість виявить якісь порушення в роботі інспекції – це чудесно. Насправді ніхто нічого не має наміру приховувати», – переконує начальник юридичного управління ЛМР.

Тепер не буде на кого кивати головою

Голосуючи за положення про Інспекцію державного архітектурно-будівельного контрою у м. Львові, голова фракції ВО «Свобода» у Львівській міській раді Любомир Мельничук наголосив, що це історичне рішення. «Адже в міського голови та виконавчих органах більше не буде жодних аргументів, що вони не причетні до скандальних, незаконних забудов у місті, не буде на кого кивати головою, адже інспекція тепер буде підконтрольна меру», – каже він.

Голова постійної депутатської комісії архітектури, містобудування та охорони історичного середовища Андріян Гутник у коментарі «Вголосу» зазначив, що створення такої інспекції – це реальний крок децентралізації. «Зазвичай було багато хаотичних забудов навіть у центральній частині міста, в зоні ЮНЕСКО. Забудовник показував якісь документи, отримані в Києві від чиновника, який, можливо, навіть ніколи й не бував у Львові та не уявляє, на що дає дозволи. Козиряючи цими документами, забудовники починали якісь незаконні діяння, не погодивши будівництво із сусідами, громадою, місцевою владою. Є багато жахливих прикладів, коли будівлі, яким по 100-300 років, переоблаштовують, змінюють зовнішній вигляд до невпізнання. Тепер ця інспекція фактично буде в підпорядкуванні міського голови, чітко визначено людину, яка відповідає за надання документів з облаштування, реконструкції будівель. Це особа, в якої громада зможе спитати, яка фактично нестиме відповідальність. Також мають створити громадську раду й ухвалення важливих кричущих рішень має погоджувати громада», – наголошує Гутник.

Водночас депутат-«свободівець» Яромир Самагальський в одному з коментарів висловив думку, що громадськості не варто розраховувати на міську Інспекцію ДАБК, яка, можливо, й розпочне скасовувати якісь дозволи чи декларації, однак у судах їх буде відновлено «й усі знову будуть невинні».

Лише час покаже, чи допоможе Інспекція ДАБК, підпорядкована міському голові, реально протистояти незаконним будівництвам у Львові, чи, навпаки, все зосередиться в одних руках.

Олена Янковська, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ