Як розповіли учасники прес-брифінгу у понеділок, 18 вересня, на любителів літератури очікує низка відкритих подій, панельних дискусій, літературних читань, презентацій і зустрічей.

Як зазначив програмний директор 83-го Міжнародного Конгресу ПЕН у Львові Микола Рябчук, цей захід має не лише культурний, але й політичний підтекст. Це вияв письменницької солідарності з Україною.  

Письменник Андрій Курков додав, що за час існування Конгресу вдалося звільнити з тюрем сотні письменників.

Відтак упродовж Конгресу близько 230 лідерів думок, видатних письменників, поетів, перекладачів, журналістів, істориків, публіцистів та редакторів із 101 країни світу говоритимуть чотирма мовами – англійською, французькою, іспанською та українською – про літературу, творчість та свободу слова.  Зокрема, торкнуться існування таких явищ як фейки, пропаганда тощо.

Серед зіркових гостей 83 Міжнародного Конгресу ПЕН – неодноразовий нобелівський номінант Адам Загаєвський (Польща), Пітер Померанцев (Велика Британія), Людмила Уліцька (Росія), Пол Остер (США), сучасні українські письменники Юрій Андрухович, Андрій Курков, Сергій Жадан, Олена Стяжкіна і ще 200 найяскравіших літераторів із усього світу.

Події заходу відбуватимуться на таких локаціях: готель «Дністер», Львівський національний університет імені Івана Франка, Центр імені митрополита Андрея Шептицького.

Довідка:

ПЕН-клуб (International PEN) є вагомою міжнародною неурядовою організацією, яка об'єднує професійних письменників, редакторів і перекладачів від 1921 року. Також до ПЕН-клубу входять журналісти, історики, видавці, загалом понад 25 000 членів із усього світу. Це одна з перших міжнародних письменницьких організацій та одна із найстаріших організацій, які борються за права людини. 

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ