У Львові за підтримки управління культури Львівської міської ради відбувся V Lviv Bandur Fest. Протягом тижня львів'янам показували таку сучасну бандуру, якої вони ще не чули. Рок і джаз, соул і фолк фьюжн, давні архаїчні мотиви і сучасний саунд. 5 концертів, 5 практичних майстер-класів та великий Круглий стіл для виробників.



Lviv Bandur Fest народився п’ять років тому, як єдиний в Україні і світі фестиваль сучасної української бандури, і за цей час досі не змінив свого статусу. Він залишається унікальним і найсамобутнішим музичним фестивалем України, поєднуючи музичну сучасність та увагу до українського коріння. Завдяки цьому фестиваль щорічно розширює свою аудиторію, залучає публіку різного віку з міст по всій Україні і стає помітною частиною культурного обличчя Львову.

Однією з своїх задач організатори вказують відкривати нові локації в Львові, які можна наповнювати культурою. Зокрема цього року Фестиваль вперше працював в Ennio Event Square. Також  одним з епіцентрів Lviv Bandur Fest цього року стала Сенсотека. Це міська бібліотека, яка фактично є культурним центром у Стрийському парку. Тут віднедавно проводить свою роботу щодо культури інклюзивності організація “Непротоптана Стежина”, яка власне стала ініціатором  Lviv Bandur Fest.

 

Для нас особисто, як для команди організаторів, Фестиваль став наступним кроком всередину. Ми дуже уважно спостерігали і дивилися, що відбувається, що подобається глядачеві, що говорять виконавці, які їхні думки, що говорять виробники. І це вплине на те, як саме ми будемо планувати майбутній наступний Фестиваль сучасної української бандури.

 

І останнє, але не менш важливе, ми бачимо як розвивається бандура. Ми впевнені, що в близькому майбутньому з’явиться багато нових моделей бандури, багато нових бандуристів, а також багато дітей і молоді оберуть бандуру, як інструмент, на якому вони хочуть грати і хочуть створювати свою власну музику.”, - розповіла Анастасія Войтюк, засновниця і арт-директорка Фестивалю. 

V Lviv Bandur Fest відкрився фотовиставкою, присвячену 5-річному розвитку Lviv Bandur Fest та презентували музичні збірки сучасної музики, виданої спеціально для бандури під егідою Lviv Bandur Fest.

17 вересня в Ennio Event Square відбувся наймасштабніший концерт фестивалю - Великий Зірковий концерт за участі чотирьох хедлайнерів та справжніх зірок бандури на українській сцені: B&B Project, KRUTЬ, Troye Zillia та тріо Романа Гриньківа.

 

Lviv Bandur Fest надав унікальну можливість потрапити на п’ять практичних майстер-класів від бандуриста та винахідника Івана Ткаленка, джазової бандуристки Ольги Гончаренко, віртуоза Романа Гриньківа, засновниці фестивалю і фронтлідерки гурту Troye Zillia Анастасії Войтюк та школи MusicUp та покращити свої музичні та менеджерські скіли.

Фестиваль дав нагоду послухати прекрасну музику на сольних концертах бандурних виконавців. Всі вони дуже різні і всі прекрасні. Витончені індірокові Три кроки в ніч, вишукані джазові KoloYolo та теплі самобутні Барви Львова.

Нарешті на Lviv Bandur Fest здійснився давній план: зібрати головних представників бандурних бізнесів разом на круглому столі «Виробництво бандур та аксесуарів для бандуристів». Це є важливим кроком для побудови комьюніті виробників і виконавців на бандурі, а це вже стане базою для росту культурного середовища, де зможуть народжуватися справжні бандурні музичні шедеври.

 

Завершився V ювілейний Lviv Bandur Fest душевним та правдивим концертом під назвою “Back to the Roots” від виконавців на старосвітських бандурах та кобзах. Тарас Дороцький, Святослав Сіленко, Михайло Гречкін та Живосил Василь Лютий зробили цей останній день по-справжньому особливим, познайомивши нашу публіку з магічними звуками давніх пісень та довівши, що камерна атмосфера може пройняти серце навіть більше, ніж великий оркестр.

Цей фестиваль став початком багатьох ініціатив, що стоять на порозі величезного розвитку, і Lviv Bandur Fest 2021 - це лише початок!

Ми завершили V Фестиваль сучасної бандури і не прощаємося. Адже ми будемо планувати і думати про те, яким має бути VI Фестиваль, як його провести і чим здивувати, зацікавити і надихнути. Як музикантів, так і слухачів”, - зауважила Анастасія Войтюк. 

ІА "Вголос": НОВИНИ