Про це розповів начальник юридично-претензійного відділу ЛМКП «Львівтеплоенерго» Олег Іващук під час прес-конференції, передає кореспондент «Вголосу».

«Якщо в людини є борг, потрібно звернутися до нас і спільно ми шукатимемо шляхів вирішення. Якщо громадяни ігноруватимуть наші листи-попередження, то можуть утратити квартиру. Адже на сьогодні людині, щоб заборгувати 10 мінімальних зарплат, достатньо буде не платити 4-5 місяців  і вона може втратити житло. Тому ми хотіли б, щоб мешканці з нами активно працювали, щоб не доводити справи до судів», – пояснив Олег Іващук.

Він додав, що за останні три роки у Львові було близько 10 випадків, коли виконавча служба відбирала квартири за борги.

Загалом, за його словами, всі мешканці, які мають борг більше ніж 2 тисячі гривень без урахування поточного місяця, попадають у зону ризику.

«Спочатку мешканцям приходить лист-попередження з вимогою сплатити впродовж 10 днів заборгованість. У разі несплати після 10 днів приходить лист-претензія, де є повторна вимога сплатити заборгованість і попередження про те, що справу буде скеровано до суду. На мешканця також упадуть додаткові судові витрати, і з липня ми впровадили нарахування штрафу за борги», – сказав він. Починаючи з липня минулого року, «Львівтеплоенерго» скерувало 920 позовів у суд через борги населення, 130 заяв задоволено, документи передано виконавчій службі.

Як пояснив Олег Іващук, у «Львівтеплоенерго» мешканців ділять на три категорії: тих, які не можуть сплатити, вони підпадають під субсидії, ті, які не можуть зараз погасити борги через об’єктивні обставини, і тих, які можуть, але не хочуть. «Підхід до кожного боржника в нас індивідуальний. Ми просимо, якщо в мешканців є об’єктивні обставини, які не дають їм вчасно сплатити заборгованість, звертатися до нас із листом, щоб ми могли чи розтермінувати борг, чи якось в інший спосіб вирішити це», – каже представник «Львівтеплоенерго».

Щодо юридичних осіб, то їм за борги додатково нараховують пеню, окрім того, боржникам загрожує відключення від подачі гарячої води і накладення арешту на майно.

Нагадаємо, заборгованість споживачів перед «Львівтеплоенерго» на сьогодні становить 134 млн 215 тис. грн, з них борг населення займає 96,3 млн грн.

ІА "Вголос": НОВИНИ