Жахливі історії швидко поширюють містом, і батьки подекуди бояться випускати своїх дітей без нагляду, бо хто знає, що з ними може трапитися. У цій історії безсилі навіть поліція і судді, які не можуть узяти жінку під варту, бо вона є матір’ю-одиначкою. Не мають на неї управи і чиновники з відділу у справах дітей, бо це тонка справа.

Останній інцидент з цією, з дозволу сказати, матір’ю просто жахає. Минулого тижня поблизу лісотехнічного університету вона побила палкою із цвяхами дворічну дівчинку з бабусею. Як видно з відео, яке поширили в Інтернеті, чотирирічний син дивної мамочки, підійшовши до дворічної дівчинки, відразу штовхнув її в калюжу. А коли рідна бабця намагалася захистити онучку, на них обох кинулася неадекватна мама зі заздалегідь підготовленою палицею.    

Закривавлена літня жінка впала на землю, коли до неї підбігли пильні студенти, які з вікон побачили страшну бійку. Власноруч вони затримали розлючену молодицю і викликали правоохоронців та «швидку». За словами лікарів, малеча має подряпини на обличчі, а бабуся отримала забій руки і травму голови, яку довелося зашивати. Тим часом у візочку сидів маленький хлопчик, який виявився сином жінки з палицею. Дитина спостерігала за подіями та бавилася іграшками, поруч з якими лежало каміння, ймовірно, припасене для інших сутичок.

За цим фактом поліцейські відкрили кримінальне провадження за ст. 125 (умисне легке тілесне ушкодження) Кримінального кодексу України. Однак, як не дивно, за цією статтею жінці світить лише штраф до 850 грн або громадські роботи. Проте не факт, що суд призначить молодій матері сплатити гроші.

У коментарі «Вголосу» начальник Франківського відділу поліції ГУ Національної поліції у Львівській області, полковник Віктор Уланов розповів, що на рахунку агресивної жінки вже четверте досудове розслідування, але жодного покарання нападниця поки що не понесла.

«Буквально нещодавно в дитячому садочку Франківського району, який відвідує її син, жінка побила вахтера, а згодом на вулиці завдала легких тілесних ушкоджень іншій жінці. У четвер, 7 квітня, молода мама накинулася на бабусю з онукою і побила обох палицею із цвяхами. Окрім того, вона фігурувала у справах про крадіжку із супермаркету і підробку документів судово-медичної експертизи», – розповів полковник.

Він також додав, що раніше ніколи не стикався з такими випадками, бо йдеться про матір-одиначку із загостреним відчуттям майбутньої загрози щодо власної дитини. «Є різні моменти в роботі, але з таким я ще ніколи не стикався. Напевно, у жінки є проблеми із психікою, однак ми не можемо її примусити пройти обстеження у психіатра. Для цього потрібне рішення суду або власне бажання жінки. Тож поки суд вивчає цю справу, жіночка надалі гуляє вулицями Львова й загрожує жителям міста, особливо Франківського району, оскільки вона проживає на вулиці Володимира Великого», – підкреслив начальник відділу поліції.

Водночас Віктор Уланов повідомив, що нині поліція готує письмовий запит до служби у справах дітей Львівської обласної державної адміністрації, у якому вказує на неадекватне виховання цією жінкою власної дитини. «Ми збираємо документи, які скеруємо на розгляд комісії у справах дітей Львівської ОДА і вже на підставі цього служба зможе перевірити умови, в яких проживає ця жінка з дитиною, поспілкуватися з нею особисто, з її родичами та дізнатися більше про ситуацію й, можливо, вплинути на неї», – пояснив чиновник.

У міській та обласній службах у справах дітей про інцидент з неадекватною жіночкою знають із соціальних мереж, утім поки що не мають офіційного звернення від родичів постраждалих і від поліції.

Заступник начальника служби у справах дітей Львівської ОДА Роман Хлопецький каже, що працівники служби можуть перевірити умови, в яких проживає ця жінка із сином, лише тоді, коли буде доведено її провину в суді. Солідарний із колегою і начальник відділу у справах дітей Львівської міськради Ростислав Тимків. Чиновник розводить руками і запевняє, що без рішення суду вплинути на ситуацію не можна.

«Офіційно поліція не повідомляла службу про цей випадок, з лікарні до нас також ще не надходило інформації про побиття дитини. І тому ми наразі не маємо жодних підстав для перевірки. Якщо будуть скарги від сусідів або потерпілих, обов’язково виїдемо до неї додому. А якщо ж суд винесе рішення про утримання жінки під вартою, розглядатимемо питання опіки над її неповнолітнім сином, але поки що виходить замкнуте коло», – говорить чиновник.

«Вголос» звернувся до львівського адвоката Олега Мицика, щоб він пояснив, чи спроможний суд притягнути молоду жінку до кримінальної відповідальності за скоєні злочини. Під час бесіди з правозахисником з’ясувалося, що судді в цій справі безсилі.

«За легкі тілесні ушкодження Кримінальним кодексом України передбачено покарання у вигляді штрафу до 850 грн або виправних робіт до 200 годин (стаття 125 ККУ). Все. Тобто ніхто цю жінку не посадить за ґрати. Навіть якби замість неї палицею орудував здоровезний чолов’яга, то в цій справі нічого не було б, окрім штрафу. Коли вона, не дай Боже, заподіє комусь середні тілесні ушкодження (ст. 122 ККУ) або тяжкі (ст. 121 ККУ), тоді інша річ. Санкції цих статей передбачають покарання у вигляді позбавлення волі. Але знову-таки ми маємо справу із жінкою, яка виховує неповнолітню дитину, отже, максимум, що на неї чекає, – штраф, а радше просто зауваження. Немає виходу з цієї ситуації. За всю мою практику не було жодного випадку, щоб людину посадили за статтею 125 ККУ за ґрати. Навіть запобіжний захід, якщо й обиратимуть судді, то виключно особисте зобов’язання, тобто колишня підписка про невиїзд», – пояснив адвокат.

Олег Мицик також розповів, що призначити психіатричну експертизу суд може тоді, коли йдеться про тяжкий злочин. І тут, за його словами, є перешкода. Навіть якщо лікар встановить, що жінка потребує психіатричної допомоги, ніхто не може скерувати її лікуватися примусово.

«Ви розумієте, це – глухий кут. А ще питання в тому, що ця людина в майбутньому дійсно може зробити більшу шкоду, гуляючи вулицями міста. Однак помістити її на обстеження і примусити лікуватися можуть її близькі родичі або орган місцевого самоврядування. І знову-таки за обставин й умов, що вона скоїла тяжкий злочин», – підсумував правозахисник.

Окрім згаданих випадків, «Вголос» пригадав ще кілька інцидентів за участю неадекватної жінки, які потрапили в офіційні зведення правоохоронців.

Узимку на вулиці Науковій, 55, вона розбила дев’ятирічному хлопцю голову за те, що школяр випадково штовхнув санчатами візочок, у якому сиділа її дитина.

Нещодавно також повідомляли про бійку на дитячому майданчику в парку Івана Франка. Там білявка в рожевому з дитиною у візочку жорстоко побила іншу маму через зауваження. Тоді потерпілу із сильними подряпинами на обличчі доправили до 8-ї міської клінічної лікарні.

Поки правоохоронці та представники влади зізнаються, що вони безсиллі в цій ситуації, у соцмережах активно обговорюють цю ситуацію і пропонують своє рішення. Одні пропонують звернутись із колективною заявою в поліцію, інші ж радять вдатися до самосуду.

У спільноті «Варта 1» уже виклали ось таке попередження:

Тетяна Зеленська, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ