[media=93477,93479,93481,93483,93487,93491,93495,93498,93500,93502,93506,93507,93509,93510,93513,93517,93519,93522,93525] 

Про це повідомив кореспондент «Вголосу».

Люди прийшли до пам’ятника Тарасу Шевченку з вимогою відставки Арсенія Яценюка та уряду, які проводять псевдореформи та практично оголосили економічний геноцид власному народу.  «Тарифи ростуть - мовчати не можемо», «Ні зубожінню народу», «Нехай уряд воює з Путіним, а не з українцями», «Чим вищі тарифи, тим багатші олігархи», «Обленерго та облгаз передати у державну власність», - такі плакати у руках тримали учасники зібрання.

Як зазначив депутат Львівської обласної ради від ВО «Свобода» Йосиф Ситник, на такі віча люди збираються тоді, коли наступає певна загроза, настає рівень нетерпіння соціального, національного, історичного,  коли народ мусить сказати своє слово, адже життя стає нестерпним та неможливим. За його словами, за півтори роки уряд мав би вже розпочати обіцяні реформи і навести лад в економіці, побороти олігархат і джерела його збагачення, та всього цього немає. «Люстрація загальмована, економіка падає, ВВП зменшився понад 15%,  заробітна плата зменшилася на понад 24%, безробіття росте. Натомість замість реформування верхівки, реформи починаються з простих людей - це псевдореформи, адже підвищення тарифів, ціни на газ, світло в умовах шаленої інфляції і падіння національної валюти та зменшення зарплати – це знущання з народу», - наголосив Й. Ситник.

Голова фракції ВО «Свобода» у Львівській міській раді Любомир Мельничук наголосив, що Революція гідності знищила яскраво виражену гідру, та на її місце прийшла ще більш підступна. «Легко боротися з відкритим ворогом і дуже важко, коли він одягає вишиванку, говорить нашою мовою, коли йому належать телеканали, газети, державні органи. Більше 1,5 роки ллється шалений бруд на ВО «Свободу», але їхнє справжнє обличчя показане через їхні справжні дії, а наше з вами - через наші справжні дії», - наголосив «свободівець».

«Ми бачимо шалено несправедливі тарифи. Та за кожною платіжкою, окрім загальних фраз, стоять конкретні люди», - пояснив Мельничук. Кому належить облгаз і обленерго? Хто збагачуватиметься від цих тарифів? Звичайно, олігархи», - додав він, нагадавши львів’янам і про нещодавнє підняття тарифів на проїзд львівським міськвиконкомом, розповів про величезні кредити, взяті урядом, і гроші, які далі розкрадаються. «Результати їхньої роботи ми відчуваємо кожного місяця і це ще далеко не кінець», - додав депутат. Любомир Мельничук згадав і про тих «свободівців», які воюють на Сході України, а не ухиляються від свого обов’язку.

«Ми, як на Майдані, так і до Майдану показували реальні результати і показуватимемо їх і надалі. Зараз ми маємо показати спротив незаконному підвищенню тарифів. «Свобода» мусить контролювати кожен крок Уряду  і робитиме це разом з вами ­- і разом ми переможемо», – сказав Мельничук.

На віче також виступив народний депутат України «свободівець» Михайло Головко. Він зазначив, що ті ідеали, за які боролися українці на Майдані, знівельовані. «Нас кинули за межу бідності. Нинішні тарифи завищені, як мінімум у 3,5 рази. Це практично оголошений геноцид», - наголосив він. При тому Михайло Головко додав, що українці збідніли за один рік у десять разів. «Тому ми вимагаємо відставки уряду Яценюка, не допустити розграбунку стратегічних державних підприємств, ввести мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення», - сказав він.

Під час віча виступила і «свободівка» Ірина Фаріон. Вона розповіла, що 20 травня до ВРУ внесено напрацьований нею законопроект про державну службу, який передбачає бездоганне знання української мови та іспит з української мови. «Голосування за цей закон засвідчило, в якій глибочезній ментальній кризі перебуває наша країна і засвідчило, чому ми маємо такі тарифи, чому ми у такій глибочезній соціальній дірі і економічно котимося стрімголов у пекло», – пояснила Фаріон.

Загалом, як зазначив Й. Ситник, ВО «Свобода» пропонує встановити економічно обґрунтовані тарифи, які відповідають рівню зарплат людей. Підприємства державної власності, які були вкрадені олігархами, облгази, обленерго, водоканали повернути в державну власність. Землю сільськогосподарського призначення віддавати лише в довготермінову оренду, а не продавати. Привести ціни у відповідність до конкретних розрахунків. Реформи проводити зверху до низу, а не навпаки.

Такі віча «Ні тарифному терору!» з вимогою відставки Уряду Яценюка сьогодні пройшли й в інших містах України.

ІА "Вголос": НОВИНИ