Про це йшлось на сесії ЛМР під час обговорення питання про погодження меморандуму про співпрацю між приватною компанією та комунальним підприємством. 

Відповідно до цього меморандуму, Львівське комунальне автотранспортне підприємство № 1 визнає грошові зобов'язання перед товариством з обмеженою відповідальністю «Оптимум Фактор», які виникли після переходу від товариства з обмеженою відповідальністю «Львівські автобусні заводи» до товариства з обмеженою відповідальністю «Оптимум Фактор» права вимоги за договором факторингу від 09.12.2016 № 09122016/1 (надалі – договір факторингу) після надання Львівському комунальному автотранспортному підприємству № 1 належним чином засвідченої копії акта приймання-передачі, а також отримання від товариства з обмеженою відповідальністю «Львівські автобусні заводи» письмового підтвердження передачі права вимоги за договором факторингу.

Відтак Львівське комунальне автотранспортне підприємство № 1 зобов'язується звернутись до міської ради щодо розгляду питання про надання Львівському комунальному автотранспортному підприємству № 1 коштів міського бюджету м. Львова (як поповнення до статутного капіталу цього підприємства) з метою забезпечення виконання грошових зобов'язань перед товариством з обмеженою відповідальністю «Оптимум Фактор» у загальній сумі дев'ятнадцять мільйонів п'ятсот вісімдесят п'ять тисяч двісті шістдесят шість грн 20 коп.

 

Депутат від ВО «Свобода» Маркіян Лопачак заявив, що таким чином російський власник ЛАЗу Ігор Чуркін намагається вкрасти з бюджету Львова близько 20 мільйонів гривень. 

 

«Відбувалась махінація, завдяки якій з міського бюджету хочуть втратити 20 млн грн. Ці кошти відійдуть дружині росіянина, який знищив ЛАЗ, Ігоря Чуркіна – Таїсії Саніній. Вісім років ці кошти не сплачувались, власники ЛАЗу не змінились. Від громади Львова крадуть 20 млн грн. Вам не здається дивним, що партія «Самопоміч» блокує торгівлю з агресором, а у Львові їхнім громадянам роздає мільйони. За цю тіньову схему хтось нестиме кримінальну відповідальність», – заявив Лопачак. 

 

«Це аналогія, коли люди жили на Майдані, а виконком ЛМР видавав кошти на приціли для СБУ, якими потім вбивали наших людей. Зараз ми віддаємо агресору близько 20 мільйонів гривень, щоб агресори і далі вбивали наших людей на Сході», – заявив депутат від ВО «Свобода» Андріян Гутник.

 

«Це сприяння агресору», – нагадав депутат Львівської міськради Андрій Карбовник. 

 

Окрім того, під час розгляду питання про надання фірмі дружини росіянина Ігоря Чуркіна, власника ЛАЗу, Таїсії Саніній близько 20 млн гривень виникла перепалка між депутатом від БПП Григорієм Козловським та депутатом від «Свободи» Маркіяном Лопачаком.

 

Депутат від БПП Козловський заявив, що патріотизм – це добре, але основне – це господарка. І варто уникнути ймовірного транспортного колапсу. "Шановні колеги-депутати, особливо від Свободи, у цій залі ніхто не сумнівається, що ви великі патріоти. Але хочу сказати, що я не знаю ні одної людини у залі, яка усім своїм нутром ненавидить. Тут сидять одні великі патріоти. У мене прохання до залу: не робіть з господарки політику. Тому що ми в усьому намагаємось знайти російський слід. Ми пам'ятаємо, якщо суд заблокує рахунки АТП-1, як ми пояснюватимем громаді міста, чому не їздить транспорт. Давайте так не робити. Я думаю, що за рахунок курсу і так і в чотири рази зекономили гроші. І це є прийнятним. А тому давайте ставити на голосування", - заявив депутат.

 

«Не треба прикриватись пенсіонерами. До транспортного колапсу у Львові призвів Андрій Садовий. Питання не вирішувалось 8 років. А зараз – це звичайна тіньова схема», – наголосив Лопачак.

 

Після перепалки львівські депутати від «Самопомочі», БПП, УКРОПу і "Громадянської позиції" все ж проголосували за надання компанії «Оптимум Фактор» понад 19,5 млн грн з бюджету Львова.

 

За даними низки ЗМІ, Львівський автобусний завод належить Ігорю Чуркіну — племінникові російського політика Віталія Чуркіна.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ