У Львові офіційно розпочали святкування 750-річчя з дня заснування міста.

Як передає кореспондент „Прес-Тайму", в урочистому відкритті свята взяли участь Президент України Віктор Ющенко, Президент Польщі Лєх Качинський та Президент Литви Валдас Адамкус, губернатор Санкт-Петербургу Валентина Матвієнко та міський голова Запоріжжя Євген Карташов.

У своєму виступі Віктор Ющенко, відзначив, що Львів має великий вплив розвиток України, і водночас відображає усі процеси української політики. „Я гостро відчуваю Львів, як оголений нерв нашого життя", - сказав він.

Натомість Президент Польщі наголосив, що саме Львів є яскравим прикладом співіснування двох народів - польського та українського, та закликав до єднання.

Найбільше овацій на свою адресу отримала губернатор Санкт-Петербургу (Росія) Валентина Матвієнко. Після слів „шановні пані та панове" зал вибухнув оплесками. Загалом весь виступ Матвієнко говорила українською мовою. Вона відзначила, що Львів та Санкт-Петербург мають багато спільного: „своєрідна аура об'єднує ці міста. Якщо Петербург - це вікно в Європу, то Львів - велика брама", - сказала вона.

Матвієнко наголосила на важливості підписання угоди про співпрацю між Львовом та Петербургом та відзначила, що символічним є те, що співпраця буде відбуватися у гуманітарній сфері.

Окрім того, на офіційну частину святкувань свої привітання надіслали Прем'єр-Міністр України Віктор Янукович, голови Донецької ОДА та облради та голова РАО „ЕЭС России" Анатолій Чубайс.

Прес-Тайм

ІА "Вголос": НОВИНИ