Про це повідомив кореспондент «Вголосу».

Загальна вартість проекту – 31,5 млн євро, з яких: 15 млн євро – кредит ЄБРР, 5 млн євро– кредит НЕФКО, 7,5 млн євро грант від фонду Е5Р та 4 млн євро – місцевий внесок.

Директор ЄБРР в Україні Шевкі Аджунер запевнив, що цей кредитний договір свідчить про довіру до Львова. Термін, на який надано кредит ЄБРР, – 13 років з пільговим періодом 3 роки після підписання кредитного договору. Е5Р, що надає грантові кошти, – це фонд східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля. Його керівник Андерс Лунд запевнив, що для прекрасного міста Львова їм не шкода цих грошей.

Усі процедури в межах проекту будуть відбуватися виключно за нормами Євросоюзу. Зокрема, тендерні процедури щодо вибору підрядників, які виконуватимуть відповідні роботи. Також Шевкі Аджунер запевнив, що ЄБРР буде моніторити виконання цього проекту й ефективність використання коштів, а Андерс Лунд додав, що, крім моніторингу, вони нададуть і технічну підтримку.

Нагадаємо, відповідно до технічно-економічного обґрунтування, проект має забезпечити суттєву економію витрат ЛМКП «Львівводоканал» на електроенергію, що при економічно обґрунтованому рівні тарифів дозволить підприємству здійснити погашення кредиту та відсотків за користування кредитом за власні кошти.

Загалом цей проект – це другий крок з модернізації очистки каналізаційних стоків м. Львова. Першу модернізацію проводили у 2003-2006 роках і фінансували з грантових коштів, кредиту ОБ, а також коштів ЛМКП «Львівводоканал». Ця модернізація включала нові вхідні решітки, нове обладнання для головної каналізаційної насосної станції на КОС 3-4, нові повітродувки й контроль за витратою повітря для КОС 3-4, нове зневоднення мулу й нові мулові насоси.

Проект біогазової станції складається зі станції для зброджування надлишкового мулу та обох КОС 1-2 і КОС 3-4. Мул забирається з первинних відстійників і зброджується у двох метантенках об'ємом 15 000 куб. м кожен. Газ із метантенків використовують для газогенераторів. Електроенергію головно використовуватимуть для роботи КОС, а тепло – для підігріву мулу й будівель на території.

Реконструкція очисних споруд 1-2 включає нові пісколовки, нове обладнання для первинних і вторинних відстійників, а також модернізацію аераційної частини очисних споруд.

Дві пісколовки справлятимуться з теперішнім добовим потоком до 100 000 куб. м/добу. Третя пісколовка буде потрібна, якщо проводитимуть роботи для досягнення загальної проектної потужності 140 000 куб. м/добу. Будівництво станції з виробництва біогазу зменшить кількість мулу і за рахунок роботи станції при термофільних температурах відбудеться краще обеззаражування мулу. Після зброджування мул можна використовувати як добриво, можна висушувати, спалювати або покривати ним сміттєзвалища й шахти тощо. Нові пісколовки буде побудовано відповідно до належного сучасного проекту, вони видалятимуть пісок та жир. Їх буде оснащено промивкою піску та зневодненням. Розміщення пісколовок на території КОС 1-2 буде таким, що їх можна буде використати в майбутньому, якщо будуватимуть нову КОС. Режим роботи буде автоматичним, що зменшить кількість персоналу.

Нова система аерації КОС 1-2 матиме енергоефективні аератори, системну контролю повітропостачання, яка відповідатиме потоку стоків та забрудненню. Реалізація проекту містить значну кількість переваг, таких як зменшення викидів С02 на 130 000 тонн у рік, зменшення транспортних витрат на 30%, гігієнізація мулу, а також очистка піску.

Гігієнізація мулу при 55-70 градусах зменшить небезпеку для людей, створить можливості для вирішення питання утилізації мулу. Реалізація проекту мінімізує шкідливі викиди у річку Полтва, що забезпечить суттєве поліпшення екологічної ситуації в місті.

ІА "Вголос": НОВИНИ