Львівщина стала одним з ініціаторів прийняття Кабінетом Міністрів Постанови щодо створення безперешкодного життєвого середовища для осіб з обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп населення на 2009—2015 роки “Безбар’єрна Україна”. Про це сьогодні на прес-конференції повідомив народний депутат Валерій Сушкевич.

Постанова передбачає створення відповідних умов для доступності інвалідів, маломобільних груп населення (людей похилого віку, матерів з візками тощо) до об’єктів архітектурної, соціальної та транспортної інфраструктури.

«Одна суттєва річ в цій постанові це те, що вперше на засіданні кабінету міністрів при прийнятті закону для інвалідів брали участь, опрацьовували і обговорювали громадські організації інвалідів. Я не пам’ятаю за часи моєї роботи в парламенті, щоб на засіданні уряду були присутні громадські організації інвалідів під час вирішення їхніх питань. Така ініціатива виникла тут у Львові, коли прем’єр останній раз була у Львові. Ця ініціатива і була реалізована на засіданні уряду», - повідомив Валерій Сушкевич.

За його словами, це питання перед Юлею Тимошенко під час її останнього візиту до Львова підняв депутат обласної ради Ярослав Грибальський.

Нова Постанова передбачає також відповідальність за порушення державних норм, котрі стосуються безбар’єрності.

«Є багато законодавчих актів, які стосуються безбар’єрності. Але там відсутня відповідальність за порушення законодавства щодо порушення відповідних норм. В Постанові передбачені відповідні фінансові штрафні санкції. Є санітарні норми, є протипожежні. Відповідальність така ж як і в порушеннях аналогічного порядку», - зазначив Валерій Сушкевич.

«Передбачено суворіше застосування кодексу про адміністративні правопорушення. Керівник проектної організації, котра не врахувала норм буде притягнений до відповідальності. Розміри встановлені відповідно до мінімальної заробітної плати. Також передбачено кара у певному відсотку від вартості проектно-кошторисної документації. Навіть розглядається питання про громадські роботи», - доповнив його Ярослав Грибальський.

Він додав, що кошти від штрафів спрямовуватимуться у спеціальний фонд, котрий виділятиме їх на створення безбар’єрного доступу.

За словами Валерія Сушкевича, ця Постанова не має зворотної дії, тобто не заставить зробити доступність у місцях де зараз її нема.
«Це шалені кошти і шалені зусилля суспільства. Потрібно це робити поетапно. Перший етап має бути – не будуйте і не проектуйте того, що порушує законодавство і права людей», - зауважив нардеп.

ІА "Вголос": НОВИНИ