[media=63568,63569] 

Про це заявив депутат Львівської обласної ради Тарас Батенко під час сесії ЛОР сьогодні, передає кореспондент Вголосу.

Депутат зазначив, що станом на зараз замок вже не схожий на пам’ятку: там немає даху, вікон, впали дві стіни, розібрані сходи і перекриття між поверхами, у стінах – велетенські діри, а на фасаді і даху будівлі ростуть дерева.Протягом тривалого часу точаться дискусії про те, що потрібно відновлювати замок, але це все залишається на рівні розмов, бо Галерея мистецтв не має коштів на такі роботи.

На думку депутата, вирішення цієї проблеми треба здійснювати на державному рівні.

Зважаючи на це, він пропонує звернутися до центральної влади про виділення коштів з державного бюджету та порятунок унікальної пам’ятки архітектури та містобудування національного значення – замку-палацу у селищі Поморяни.

Відзначимо, що раніше керівник управління охорони культурної спадщини Львівської ОДА Валерій Потюк заявляв, що Поморянський замок не підлягає реставрації і що потрібно вести мову про відновлення пам'ятки.

Як писав Вголос, Поморянський замок, який входить до замків "Золотої підкови", перебуває в аварійному стані ще з 2007 року.

Його планували здати у концесію.

Поморянський замок — пам'ятка історії та архітектури в селищі Поморяни Золочівського району Львівської області. Дотепер збереглись два двоповерхові корпуси і кругла кутова вежа. У південному корпусі є відкрита галерея.

ІА "Вголос": НОВИНИ