Відома львівська диригентка Оксана Линів запланувала виконати російською мовою оперу Петра Чайковського «Євгеній Онєгін» у 2025 році у Німеччині. У соцмережах вона опублікувала виправдання.

Львів'янка Оксана Линів працює в Саксонській державній опері Дрездена над постановкою опери російського композитора Чайковського за твором Пушкіна «Євгеній Онєгін». Про це повідомив сайт Саксонської опери.

Лібрето до опери написали Петро Чайковський та Костянтин Шиловський за романом у віршах Олександра Пушкіна. Показ твору відбудеться російською мовою з німецькими та англійськими субтитрами. Прем’єра «Євгенія Онєгіна» в Дрезденській опері очікується в липні 2025 року. 

Коментуючи обурення з цього приводу з боку українців, Оксана Линів написала у Фейсбук: «Від початку періоду військового стану на території України припинили виконувати музику Чайковського, Прокофʼєва, Шостаковича, Рахманінова, Стравінського та ін. Та все ж твори цих композиторів належать до обов’язкового репертуару кожного диригента, чия карʼєра розвивається на інтернаціональному рівні, так як ці твори належать до світової музичної спадщини».

За словами Оксани Линів, ці твори начебто є невіддільною частиною і стандартним репертуаром симфонічних оркестрів та оперних театрів цілого світу.

ІА "Вголос": НОВИНИ