Про це повідомляє прес-служба Мінрегіону.

Зокрема, як відзначено у повідомленні, листом від 28.01.2016 Мінрегіон України звернувся до усіх ОДА та листом від 03.02.2016 до міських рад щодо надання проектів, які можуть бути реалізовані у рамках «Програми розвитку муніципальної інфраструктури України» між Україною та ЄІБ».

28 лютого Львівська міська рада надіслала три проекти, зокрема  один, щодо удосконалення системи поводження з твердими побутовими відходами. Ідеться про проект із рекультивації Грибовицького сміттєзвалища на Львівщині та будівництво сміттєсортувального заводу.

Протягом березня 2016 року Мінрегіон опрацьовував надані пропозиції.

4 травня Мінрегіон скерував листи до органів місцевого самоврядування про необхідність надання підтверджень участі заявників у проектах по залученню кредитних коштів.

Станом на 09.06.2016 до Мінрегіону не надходила від Львівській міськраді інформація щодо підтримки проекту «Комплексне удосконалення системи поводження з ТПВ у м. Львові», йдеться у повідомленні.

Водночас таку інформацію до Мінрегіону  надали міські ради Вінниці, Луцька, Хуста, Кіровограда, Рівного. Поінформували про прийняття відповідних рішень з Калуша, Миргорода, Олександрії.

Також у Мінрегіоні зазначають, що пропозиція щодо рекультивації Грибовицького сміттєзвалища на Львівщині суперечить встановленим Європейським інвестиційним банком вимогам кредитування, наведеним у відповідній анкеті і надісланій адресатам. Зокрема, заявлена вартість проекту (близько 7 млн євро) не відповідає вимогам щодо мінімальної вартості для участі у Програмі (10 млн євро). У Львівській міській раді не розрахували показники ефективності проекту та не навели інформацію щодо спроможності обслуговувати запозичення.

Крім того, слід зазначити, що термін реалізації таких проектів – 3-5 років.

У Мін регіоні нагадують, що 23 липня 2015 року підписано Фінансову Угоду між Україною та Європейським інвестиційним банком, якою передбачено в рамках реалізації Програми залучення кредиту для модернізації інфраструктури житлово-комунального господарства України (ратифікована в лютому поточного року.

сума кредиту – 400 млн. євро

позичальник – Україна в особі Мінфіну

відповідальний виконавець – Мінрегіон

кінцеві бенефіціари – центральні та місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, державні та комунальні підприємства (включаючи підприємства, державна чи комунальна частка в яких більше 50 відсотків)

сектори:  теплопостачання

водопостачання та водовідведення

енергоефективність будівель

зовнішнє освітлення населених пунктів

поводження з побутовими відходами.

процентна ставка: фіксована або плаваюча (визначається на дату вибірки)

період погашення позики:

  • 15 років для субпроектів у сфері зовнішнього освітлення населених пунктів та поводження з побутовими відходами (в т.ч. 3 роки пільговий період);
  • 22 роки для субпроектів у сфері централізованого теплопостачання та енергоефективності будівель (в т.ч. 5 років пільговий період);
  • 30 років для проектів у сфері гарячого водопостачання, централізованого та нецентралізованого питного водопостачання, водовідведення (в т.ч. 8 років пільговий період).

 

ІА "Вголос": НОВИНИ