Про це повідомляє кореспондент «Вголосу» із сесії Львівської обласної ради.

Звернення зачитала депутат від ВО «Свобода» Мирослава Бабінська.

Зокрема, звернення адресоване до Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства закордонних справ України, Прокуратури Львівської області, Українського інституту національної пам’яті, Львівської обласної державної адміністрації.

«Звернення:

26 лютого 2017 року в урочищі Гута Пеняцька поблизу с. Жарків Бродівського району Львівської області під час відкриття відновленого пам’ятника польським жертвам, які загинули під час Другої світової війни, працівниками поліції за тримання червоно-чорного прапора та банера із фотографіями зруйнованих у Польщі українських могил і написом щодо їх відновлення, був незаконно затриманий львівський історик, учасник російсько-української війни Михайло Галущак. Працівники Бродівського відділення поліції за одиночну акцію склали на Михайла Галущака протокол про адміністративне правопорушення. Вважаємо подібні дії працівників правоохоронних органів наругою над пам’яттю про український національно-визвольний рух середини ХХ ст., який під червоно-чорним прапором провадив збройну боротьбу за незалежність України. Мовчазна згода від очільників Львівщини, які були присутні на відкритті відновленого пам’ятника, на те, як відбувалась розправа над бандерівським символом на українській землі – це ніщо інше, як приниження гідності українців.

Критики не витримує і організація вшанування українських жертв у Гуті Пеняцькій: пам’ятник українцям перебуває у занедбаному стані, практично всі представники польської делегації проігнорували покладання квітів до нього, українська символіка була у мізерній кількості.

Звертаємось до обласної влади Львівщини щодо встановлення належного пам’ятника українським жертвам в урочищі Гута Пеняцька та виділення коштів з обласного бюджету чи організації збору коштів від українських меценатів, так як це було зроблено із встановленням відновленого пам’ятника польським жертвам.

Вимагаємо від Міністерства закордонних справ України звернутися до місцевих органів влади Республіки Польща щодо відновлення коштом місцевих бюджетів чи громад зруйнованих українських пам’ятників. Також просимо спростувати через польські ЗМІ неправдиву інформацію щодо участі Української повстанської армії у вбивстві поляків у с. Гута Пеняцька, як це після встановлення відновленого пам’ятника повідомили польські ЗМІ.

Вимагаємо від Міністерства внутрішніх справ України та Прокуратури Львівської області провести розслідування та притягнути до відповідальності винуватців затримання і складання адміністративного протоколу на історика Михайла Галущака за тримання червоно-чорного прапора і банера із вимогою відновити зруйновані у Польщі українські могили.

З метою встановлення історичної правди звертаємося до Українського інституту національної пам’яті щодо надання історичної довідки про трагедію українців та поляків під час Другої світової війни у с. Гута Пеняцька. З використанням отриманої інформації для запобігання маніпуляцій сторінками минулого – встановити інформаційний стенд українською та польськими мовами біля пам’ятників українським та польським жертвам. З метою вшанування пам’яті про загиблих поляків та українців влада Львівщини спільно із Посольством Республіки Польща в Україні повинні організувати проведення розкопок на території спаленого с. Гута Пеняцька.

Службі безпеки України – перевірити факт присутності під час пам’ятних заходів в урочищі Гута Пеняцька 26 лютого 2017 р. імперіалістичної польської символіки (емблем Армії Крайової) та незаконних польських міліарних організацій, які діють на території Львівщини».

Як писав «Вголос», 26 лютого у Гуті Пеняцькій націоналіст влаштував пікет проти упередженого ставлення до українських пам’ятників у Польщі.

ІА "Вголос": НОВИНИ