Про це свідчить ухвала Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області від 30 травня, пишуть «Наші гроші». 

У жовтні 2011 року «Глобал Ейр Компані» уклала з офшорною  компанією Gerakas Aviation договір, за яким отримала на один рік в оперативний лізинг гелікоптер BELL 427 вартістю $4,55 млн. У серпні 2012 року вони продовжили контракт ще на три роки, однак у жовтні 2014 року розірвали його.

При цьому на період з жовтня 2013 року по жовтень 2014 року «Глобал Ейр Компані» віддала вертоліт в оренду ТОВ «Біогазенерго».

Слідчі СБУ вбачають у цій справі можливе ухилення від сплати 7,27 млн грн митних зборів. Наразі слідчі перевіряють обставини лізингу вертольота та передачі його в оренду, зокрема, їхніх можливий надуманий характер. Також перевіряється версія про подальше відмивання коштів шляхом переведення їх на рахунки офшорної компанії.

Підставами для перевірки стало кілька фактів.

По-перше, в порушення наказу Держслужби України з нагляду за забезпеченням авіації гелікоптер не був внесений до експлуатаційних специфікацій сертифікату експлуатанта «Глобал Ейр Компані». Також у цих специфікаціях жодним чином не відображено передачу вертольота в оренду, яка відбулася за відсутності дозволу та без відома митного органу, фактично в порушення умов тимчасового митного ввезення.

По-друге, отриманий в лізинг вертоліт мав бути виключений з Держреєстру цивільних повітряних суден після припинення договору лізингу. Разом з тим BELL 427 (заводський номер 56074) досі значиться в держреєстрі: експлуатантом значиться невідома фізособа; дата видачі реєстраційного посвідчення – 9 вересня 2015 року.

І, по-третє, ТОВ «Біогазенерго» не є авіакомпанією, не має сертифікату експлуатанта, і, відповідно, не отримувало жодних дозвільних документів щодо проведення діяльності із використанням повітряних суден та виконанням польотів.

Слідчий Управління СБУ в Закарпатській області 30 травня отримав доступ до банківських документів «Глобал Ейр Компані» і «Біогазенерго» по їхніх розрахунках між собою, а також з компанією Gerakas Aviation A.V.V. (Аруба) за період з 2011 по 2014 рр.

Нагадаємо, на цьому вертольоті глави Адміністрації Президента Сергій Пашинський 6 квітня 2014 року у розпал збройної агресії Росії літав з друзями на риболовлю на Полтавщину.

Засновниками львівського ТОВ «Глобал Ейр Компані» є Гена Головацький і Ярослав Шинкарук, екс-начальник з виробництва ДАП «Львівські авіалінії». Зараз він є депутатом Перечинської міськради (Закарпатська обл.) від «Блоку Петра Порошенка».

ТОВ «Біогазенерго» займається виробництвом електроенергії, для чого збудувало ЕкоТЕС у смт Іванків Київської області. Засновником фірми з 2011 року є кіпрська компанія «Велената Сервісиз Лтд» (Welenata Services), бенефіціарним власником якої є Олексій Бутенко. Його брат Віталій Бутенко є директором «Біогазенерго».

У 2013 році журнал «Фокус» вніс Олексія Бутенка до списку 200 найбагатших українців зі статком $82 млн. Він є власником клубу верхової ізди «Конюшня Бутенко».

У 2008-2011 рр разом з компанією «Східна інвестиційна група» братів Бутенків співзасновником «Біогазенерго» був Владислав Байчас, який з 2010 року очолює Бориспільську райраду. У 2007-2012 рр він був помічником нардепа від БЮТ Сергія Міщенка, вони є кумами. Торік телепрограма «Наші гроші» з’ясувала, що компанії, пов’язані з Байчасом та ще одним помічником Міщенка, контролюють  найкращі парковки і таксі аеропорту «Бориспіль».

 

ІА "Вголос": НОВИНИ