Звернутися на акцію можуть не лише мешканці Львова, а й усі бажаючі. Про це повідомляє кореспондент «Вголосу».

18-річний львів’янин Орест так відзначив зустріч Нового року, що зі 100% зору ледве бачить – після новорічної ночі зір впав на одному оці до 10%, на другому – до 6%. І це ще велике щастя, що живий…

«Зібрали перед Новим роком гроші на святковий стіл, друзі закупили усі

продукти, - розказує Орест. – Придбали горілку «Фінляндію». Ніби нормальна на вигляд, не сказав би, що неякісна… Трохи випили, потім пішли на вулицю кидатися петардами. Одна петарда розірвалася перед очима - і я скрикнув, бо очі сильно запекло, але незадовго біль минув і пішли відзначати Новий рік за стіл. Наступного дня відчув, що бачу погано, перед очима все розплилося. Не казав мамі нічого, бо думав, що мине. Так два тижні чекав, але зір не поліпшувався. Зрештою зізнався про те, що сталося і поїхали відразу у лікарню швидкої допомоги».

В обласному центрі «Травма ока», що у Львівській міській лікарні швидкої медичної допомоги, Ореста негайно почали обстежувати і надавати інтенсивну антитоксичну терапію, щоб вивести з організму метанол, який був у тій горілці, що вживали її у новорічну ніч.

«За два тижні після отруєння метанол накоїв вже трохи в організмі, -

каже лікар Ореста, офтальмолог Тетяна Донарська. – Коли почали обстежувати, то виявили, що і нирки метанол вже уразив, і безперечно вплинув на очний нерв. Це – комплексне отруєння організму метанолом.  Зір впав зі 100% до 10%, але це все одно щастя, бо хлопець міг повністю осліпнути. Минулого року у новорічну ніч я чергувала у відділенні і був випадок, коли тато привів за руку дитину, яка осліпла повністю. Теж схожий випадок, коли компанією погуляли і випили… Метиловий спирт призводить до таких наслідків.

Щодо Ореста, сподіватимемося, що інтенсивне лікування, яке ми відразу тут почали надавати Оресту, зупинить згубну дію метанолу в організмі. Стосовно зору, то не можемо передбачити, як буде далі. Бачить Орест лише правим оком, ліве око бачить ще менше. Фактично, залишився лише периферійний зір – боками. Стараємося, робимо все можливе, аби поліпшити йому зір. Новорічні свята, як правило, завжди додають пацієнтів у відділення травми ока: контузії від корків шампанського, які потрапляють просто в очі, петарди, отруєння метанолом. На жаль, власне неякісний, підроблений алкоголь – це велика небезпека і застерігаємо людей: не чекати вдома на те, що поліпшиться зір. Якщо перед очима пелена, зір погіршився, негайно їхати у лікарню»!

Через метанол, який потрапляє в організм з неякісним алкоголем, страждає щороку кілька людей. За словами завідувача Центру «Травма ока» Мар’яна Сарахмана, небезпека неякісного алкоголю, тобто вмісту метанолу у ньому, в тім, що він відразу уражує очний нерв – тому різко падає зір, який відновити майже неможливо. Люди сподіваються, що зір відновиться сам і не звертаються до лікарів, а тим часом метанол уражує інші органи. Важливо не чекати, якщо вже так сталося, а негайно бігти до лікарів.

Через такі випадки, вперше Львівська лікарня швидкої медичної допомоги оголошує акцію, яка триватиме упродовж двох місяців. Усім, хто бажає скористатися наданням такої допомоги, слід звернутися до реєстратури у лікарні і повідомити, що хочуть обстежитися згідно з акцією. Цим людям видадуть спеціальні бланки, у яких вказано перелік лікарів та обстежень, які можуть надати, тому людина може собі вибрати фахівця чи обійти усі обстеження. Пропонують оглянути внутрішні органи за допомогою ультразвукової діагностики, отримати консультацію офтальмолога, невролога, уролога, дієтолога, зробити лабораторні дослідження. Усі обстеження – безкоштовні!

Ірина Кушинська.

-

ІА "Вголос": НОВИНИ