Як пишуть «Наші гроші», про це йдеться в рішенні суду від 18 листопада 2015 року.

Під час судового процесу прокурор представляв управління капітального будівництва Львівської міської ради.

Суд вирішив, що плити з пісковику могли б витримати експлуатацію впродовж гарантованих виконавцем 10 років, якби тротуари не обробляли протиожеледними засобами, в складі яких була сіль.

Нагадаємо, у серпні 2005 року управління капітального будівництва замовило в ПАТ «Львівське спеціалізоване будівельно-монтажне управління №1» послуги з ремонту та реконструкції інженерних мереж на пл. Ринок. Загальна вартість робіт на момент укладання договору становила майже 11,5 млн грн. ПАТ давало гарантію безперервної експлуатації об’єкта протягом 10 років з моменту його здачі. Також договором було передбачено, що підрядник зобов’язаний усунути дефекти, допущені з його вини.

Постачальником плит пісковику для пл. Ринок виступило ТОВ «Львівський каменеобробний завод «Каменяр». На плити давали гарантію 10 років.

Реконструкція інженерних мереж на головній площі Львова завершилась у вересні 2006 року, а вже у квітні 2010 року тротуари, замощені плиткою із пісковику, зруйнувалися. Тоді депутат Львівської міської ради Тарас Коць звернувся із запитом до міського голови Львова Андрія Садового щодо жахливого стану бруківки на площі Ринок.

Управління капбудівництва ЛМР звернулося до підрядника з вимогою провести заміну непридатних для експлуатації плит. ПАТ висунуло претензії постачальнику плит – заводу «Каменяр». «Каменяр», своєю чергою, звинуватив місто у грубому порушенні встановлених правил та норм, зокрема нібито на тротуар заїжджала важка, в тому числі снігоприбиральна, техніка. Крім того, тротуари розчищали від льоду та снігу за допомогою хімічних реагентів, а також розбивали кригу кирками, що призвело до руйнування плитки.

Також за рахунок міста 2011 року управління капбудівництва замовило ремонт тротуарів на пл. Ринок із заміною плит із пісковику на гранітні. На це міськвиконком виділив 800 тис. грн.

Додамо, під час судового засідання представник міськради заявив, що «ЛСБМУ №1» при здійсненні робіт використовував неякісні матеріали. Натомість представник відповідача запевнив суд, що використана в роботах продукція була сертифікованою, відповідала вимогам чинних будівельних норм і стандартів, окрім того, замовник прийняв об’єкт будівництва без зауважень та застережень.

Окрім того, професор НУ «Львівська політехніка» пояснив, що, якби тротуари не обробляли протиожеледними засобами, в складі яких була сіль, то пісковик міг би витримати експлуатацію. Крім того, він підтвердив, що в плитах з пісковику було виявлено кухонну сіль.

ІА "Вголос": НОВИНИ