Про це повідомила прес-служба Львівської облради.

Львівська обласна рада запровадила та успішно реалізовує практику співфінансування проектів міжнародної технічної допомоги, які реалізовуються на території Львівщини. Так, у вересні цього року вже втретє пройшли слухання з вказаного питання за участю зацікавлених інституцій. Котрі на даний час реалізовують проекти та потребують співфінансування.

Цьогоріч до обласної ради заявку подав також Державний історико-архітектурний заповідник у м. Жовква, який у 2013 році виграв та розпочав реалізацію спільно з польським партнером Проекту Євросоюзу «Скарби прикордоння – охорона культурної спадщини» на суму біля 4 млн євро в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2007 - 2013.  Проект передбачає реставрацію пам’ятки архітектури національного значення Жовківського замку.

Умовами програми передбачено співфінансування  від учасників проекту у розмірі не менше 10% від загальної вартості, що для української сторони складає близько 2,6 млн. гривень. Оскільки Замок знаходиться в державній власності, Львівська обласна рада в рамках затвердженого Порядку співфінансування проектів міжнародної технічної допомоги, не може задовольнити вказане клопотання.

Саме тому в ході візиту Президента України Петра Порошенка до Львова заступник голови Львівської обласної ради Валерій П’ятак з Віце-прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом щодо можливості фінансування власного внеску проекту з державного бюджету.

Як наслідок, Львівська обласна рада скерувала до Кабінету Міністрів України листа з проханням передбачити в бюджеті 2015 року для Міністерства культури України – як установи, якій безпосередньо підпорядковується заповідник, цільові капіталовкладення на реставрацію Жовківського замку в сумі  2,6 млн грн.

Нагадаємо, у жовтні 2013 року Жовківський заповідник виграв спільний із польською стороною грант, за яким вони отримають близько 1,5 мільйона євро на реставрацію замку. 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ