З ока 43-річного львів’янина медики витягнули 11-сантиметрового гельмінта. Паразит «оселився» в організмі чоловіка після укусу комара. 

Про це повідомили на сторінці Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб

Так, 22 лютого, у Львові 43-річному пацієнту медики видалили 11-сантиметрового паразита з лівого ока.

Гельмінт відправили до паразитологічної лабораторії ДУ «Львівський ОЦКПХ МОЗ» на дослідження, за результатами якого був ідентифікований збудник дирофіляріозу (D.repens).

Медики зазначають, що поодинокі випадки рідкісного паразитарного захворювання – дирофіляріозу на Львівщині реєструють щороку.

У 2023 році – 3 випадки дирофіляріозу серед дорослих, у 2022-му - два випадки. І от – перший цьогоріч зафіксований на Львівщині.

Перші прояви захворювання (набряк повіки) чоловік помітив наприкінці січня. Звернувся до однієї з офтальмологічних клінік Львова. Там призначили лікування з приводу запального процесу сльозового мішка ока (гострий дакріоцистит лівого ока).

Оскільки лікування не допомагало, чоловік звернувся по допомогу до одного з львівських лікувальних закладів.

Під час операції на оці планували вилучити новоутворення (його показало томографічне обстеження). Однак замість пухлинки медики витягнули гельмінта завдовжки 11 см.

Основними джерелами дирофіляріозу є собаки, коти, вовки, лисиці, бобри, плазуни. Однак безпосередньо від собак та котів людина не заражається. Збудник їй передається при укусі інфікованих комарів, кліщів, бліх, які насмокталися крові зараженої тварини.

Як можна попередити дирофіляріоз:

  • використовувати засоби, що відлякують комарів;
  • застосовувати засоби індивідуального захисту від комах домашнім тваринам (для собак, котів використовуються різні види нашийників);
  • спостерігати за станом здоров’я домашніх тварин;
  • своєчасно звертатися до ветеринарної служби при виявленні хворих на дирофіляріоз тварин, як джерела хвороби;
  • зменшити потрапляння комарів у житлове приміщення та боротися з комахами в підвалах будинків.

ІА "Вголос": НОВИНИ