Ірина й Іван Юськевичі мають незвичайну ферму. На півтора гектара площі вирощують і продають мільйони равликів.

Ідея вирощувати равликів з’явилася в Ірини після однієї з екзотичних мандрівок. Перша спроба була не зовсім прибутковою, бо займалися вирощуванням нашого, виноградного равлика. І хоча він також витребуваний на ринку і навіть потрапляє на експорт до Румунії та Литви (кілька сотень тонн на рік), однак середземноморський равлик є набагато прибутковішим.

Равлики сорту «Максима» та «Мюллер», яких вирощують на фермі «Західний равлик», походить із півночі Африки та півдня Франції. Він утричі швидше росте, ніж українські равлики, відповідно він і крупніший. З одного гектара ферми за сезон можна отримати до 20 тонн равликів. Щоправда, вкласти у їхнє вирощення потрібно також чимало: приблизно 80 тисяч євро.

Загалом на фермі «Західний равлик» є 14 вольєрів. Є цех із переробки, зберігання, розплідники. Власники ферми використовують винятково сертифіковані корми, стежать за здоров’ям равликів, аби не було глистів та інших хвороб, сертифікують власну продукцію, яку реалізують у заклади харчування.

«Торік в Україні спожили 12 тонн равлика, — зазначає пан Іван Юськевич. — «Західний равлик» реалізовує свою продукцію (фаршировану) за ціною 950...1000 грн за кілограм. Сирий равлик дешевший, але його ще потрібно вміти приготувати. Насамперед равлику треба очиститися, потім просушитися, а вже далі можна приступати до приготування».

"Наразі нам вигідно продавати равликів в Україні, — наголошує пані Ірина. — Якщо тут ми отримуємо за сирого равлика (другого сорту) 200 грн. за кілограм, то за експорт у країни ЄС — 3-4 євро, за маточного равлика — 10 євро. Крім цього, врахуйте логістику, інші супутні видатки. Тому зі задоволенням допомагаємо тим, хто хоче також займатися вирощуванням равликів, бо попит на них за кордоном є. Зрештою, продаж равликів — не єдиний наш бізнес. Проводимо у теплий сезон гастротури (місця туристи і гурмани реєструють за три тижні) за ціною від 350 до 550 грн. з особи (залежно від меню дегустації). Організовуємо також дитячі екскурсії (100-140 грн), равликові перегони. Найдорожчою є равликова ікра, яку реалізовуємо по 28 тис. грн за 1 кг. Використовують равликів і у косметології, їхній слиз позитивно впливає на шкіру. Щоправда, у кожному випадку до такої процедури потрібно підходити індивідуально, після кожного сеансу промивати равликів.

Наприкінці жовтня життя на равликовій фермі у буквальному значенні слова уповільнюється. Равликів визбирують, сортують, очищують і поміщають у холодильні приміщення зі сталою (+5) температурою, де вони впадають у анабіоз (сон). Наприкінці лютого до сезону готують маточне стадо равликів, аби вже навесні випустити у вольєри молодняк.

Так склалося, що на фермі «Західний равлик» працює родина Юськевичів і сусіди. Усі страви та соуси для фарширування пані Ірина вигадала сама. Вона ж разом із господинями і готує з равликів напівфабрикати, фаршируючи їх різноманітними соусами. Особливо популярні у гостей тарталетки із медово-гірчичним соусом. Загалом ферма пропонує вісім видів фаршированого равлика.

«Західний равлик» вже цього року планує відправити кілька тонн продукції у країни Євросоюзу. У планах фермерів Ірини та Івана — збільшити територію свого господарства, а також вирощувати … змій і жаб. Гурмани, сподіваються, знайдуться!

Юрій Боруцький, спеціально для «Вголосу»

ІА "Вголос": НОВИНИ