Про це сьогодні під час прес-конференції повідомив начальник відділу освіти Сихівського району управління освіти департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради Андріян Матковський, передає кореспондент «Вголосу».

За його словами, на участь у проекті зі Львова подали заявки 10 шкіл, однак організатори обрали лише одну – школу-ліцей «Оріяна».

«Цю школу було обрано не випадково, оскільки вчителі навчального закладу вже давно працюють з дітьми в напрямі виховання економії різних видів енергії. Про економію розмовляють з дітьми на уроках фізики, хімії, біології, екології, економіки. Окрім того, класні керівники під час виховних годин ведуть розмову з дітьми про правильне використання електроенергії», – поділився чиновник.

Він зазначив, що у школах міста впродовж 7-ми років проводять заходи, що позитивно впливають на економію електроенергії. Зокрема, ведуть активну роботу із заміни старих віконних рам, звичайних ламп денного освітлення на енергоощадні.

«В усіх школах було встановлено тепловідбивні забатарейні екрани, які дозволяють економити від 1 до 2% тепла. У планах – встановлення індивідуальних теплових пунктів у школах-садках», – підкреслив Андріян Матковський.

Начальник відділу освіти Сихівського району запевнив, що здобутий досвід буде поширено у всіх навчальних закладах міста.

«Цей досвід пошириться на всі школи міста. Але слід пам’ятати про те, що важливо працювати не лише з дітьми і вчителями, а й батьками, які так само мусять навчитися відповідально ставитися до енергозбереження», – підсумував чиновник.

Щодо згаданого проекту «Школа енергії», то, як зазначив директор проекту «Створення енергетичних агентств в Україні» (GIZ) Роберт Кюнне, його основна ідея полягає в тому, щоб перестати марнувати енергію там, де її можна використовувати раціонально.

«Мета проекту – навчити людей економити енергію в школах і заощаджувати гроші. Ми переконані, що треба починати зі шкіл, бо учні є ключовою аудиторією для сприйняття і поширення інформації про заощадження енергії», – сказав Роберт Кюнне.

Загалом у проекті братимуть участь 25 українських шкіл. Спочатку педагогічні колективи навчатимуться під час тренінгів, згодом учителі спільно з дітьми самостійно проведуть аудити енергії в школі та за результатами звітів почнуть впроваджувати заходи зі збереження енергії.

ІА "Вголос": НОВИНИ