Про це йдеться у їхньому зверненні.

У зверненні йдеться, що шостого вересня львів’яни та туристи стали свідками жорстокого поводження з конем, якого використовують у кінському екіпажі.

За свідченнями очевидців, нога коня, якого було запряжено в карету, застрягла між частинами бруківки. Замість того, щоб викликати допомогу та обережно визволити тварину з пастки, фірман почав бити коня, примушуючи його до руху.

«На жаль, це вже не перший відомий випадок такого ставлення до коней у Львові. Ще у 2011 році було зафіксовано загибель коня серед білого дня на проспекті Свободи. Люди, що стали свідками такої ситуації тоді й тепер, були шоковані й обурені. Інтенсивна експлуатація тварин, бажання заробити, незважаючи на жодні обставини чи ризики, може призвести до побільшання таких випадків», – каже Наталія Куба з громадської ініціативи «Захист тварин у Львові».

Використання тварин для отримання прибутку в Україні дозволено. Таку діяльність регулюють, зокрема, Закон України «Про захист тварин від жорстокого поводження» (стаття 25 – правила поводження з тваринами, що використовуються у видовищних заходах, у спорті, при організації дозвілля), Закон України «Про ветеринарну медицину», Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку видачі дозволу на проведення заходів із залученням тварин», Ухвала Львівської міської ради №1260 «Про затвердження Правил утримання і поводження з тваринами у м. Львові» (стаття 6).

«Згідно із цими законами та іншими правовими нормами, події, які відбулися шостого вересня, трактують як жорстоке ставлення до тварин, вони мають ознаки кримінального правопорушення за статтею 299 Кримінального кодексу України», – каже Наталія Вишневська, координатор зоозахисної кампанії Національного екологічного центру України.

Окрім того, жорстоке побиття тварини могли бачити діти, що є обтяжливою обставиною та загрожує суворішим покаранням за зазначеною статтею 299 – штрафом до двохсот неоподатковуваних мінімумів або обмеженням волі на строк до двох років.

«Львівська спільнота захисників тварин не підтримує експлуатацію коней в екіпажах. Майже весь рік коні обслуговують туристів, незважаючи ні на літню спеку, ні на складне дорожнє покриття в центрі міста. Окрім того, цей випадок жорстокого поводження вказує на те, що перевезення не контролюють відповідні служби, які, власне, мають перевіряти дотримання основних законів та регулювати таку підприємницьку діяльність. Ми вважаємо, що такі розваги мають піти в минуле. Хорошою альтернативою таким послугам може стати відвідування львівського іподрому», – каже Наталія Кузнєцова, голова Львівського товариства захисту тварин.

ГО «Львівське товариство захисту тварин», ГІ «Захист тварин у Львові» та Національний екологічний центр України звернулися у Львівську міську раду, Львівську обласну державну адміністрацію та органи внутрішніх справ України з вимогою перевірити діяльність із використанням коней з комерційною метою в центрі Львова та здійснити належне розслідування випадків жорстокого поводження.

ІА "Вголос": НОВИНИ