Про це повідомляє кореспондент «Вголосу».

У давні часи над входом до Галицької брами у Львові існував надпис латинською мовою, першу частину якого історики подають у своїх працях так: «Князь Лев заклав мені фундамент, нащадки назвали мене Львів городом», втім ця фраза має продовження: «гороскоп з-під Лева підніс місто», який може свідчити про те, що Львів збудували у період від 11 серпня до 17 березня, коли сонце перебуває в зодіакальному сузір'ї лева. Цей надпис вважається першою письмовою згадкою про лева, що не має жодного стосунку до одноіменного князя, а підтверджує можливу астрологічну обізнаність людей з його оточення.

«Якщо брати до уваги той факт, що Львів був заснований у давньоруський період, то можна припустити, що поняття гороскопу до тогочасного міста проникло із сусідньої Візантії, при якій астрологія на початку XIII століття сягнула свого апогею серед представників влади та простолюду», – вважає історик Микола Бандрівський.

Вважається, що надпис на брамі хоч і зявився значно пізніше, втім засвідчує про те, що особи з княжого оточення під час офіційного закладення міста провели певні розрахунки, результати яких вказували на найсприятливіший час для реалізації цього плану, а саме у період сузір’я лева. Передпочатками міста можна вважати часи правління князя Івана Ярославича, донька якого Ірина 20 липня 1104 року одружилася із сином візантійського імператора.

«Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ