Ми запропонували облдержадміністрації провести естафету «Слава визволителям України» у кожному місті, селі області у єдності всіх поколінь – від юні до стариків, у спільному бажанні творити Україну мирну, благополучну, могутню, демократичну, суверенну.

Естафету «Слава визволителям України» і «Реквієм павшим» на полі брані і загиблим у фашистських концтаборах, вирішено почати з села Скоморохи Сокальського району у Львівській області.

Тут у 1941 році 13 днів тривала оборона застави над Бугом. Всі фортечні будови були зруйновані. Бійці засіли в підвали, траншеї. Сільські жінки забрали дітей і жінок прикордонників, переховували їх, щоби не попали в руки фашистів. А прикордонникам доставляли невідомими для фашистів дорогами, ризикуючи життям їжу, воду, медикаменти.

Лише на 13 (тринадцятий) день війни, після того, як фашисти висадили в повітря залишки прикордонних споруд і коли не залишилося в живих жодного прикордонника, окупант зміг ступити на землю застави.

Так, загинули в боротьбі проти німецько-фашистських загарбників 57 славних, хоробрих прикордонників.

Батьківщина високо оцінила їх подвиг. А командиру застави Олексію Васильовичу Лопатіну, бувшому робітнику Ковровського екскаваторного заводу, посмертно присвоєно звання Героя Радянського Союзу.

Вдячні жителі села Скоморохи, Перетоки на честь воїнів-прикордонників, сорока земляків павших героями на фронті і знищених в фашистських концтаборах, спорудили у 1976 році обеліск Слави, музей прикордонників 13 застави.

Сьогодні голова райдержадміністрації, намісник Президента України в Сокальському районі – Ігор Бережницький відмовив ветеранам, прикордонникам, громадянам в праві відзначити безсмертну пам’ять героїв і річницю визволення України від фашистських загарбників.

Відмова носить наклепницький, образливий зміст. Нібито прикордонні війська, що загинули в селі Скоморохи, були структурним підрозділом НКВД-КДБ на сумлінні яких мільйони невинних жертв українського народу!?

Ви, Вікторе Андрійовичу, маєте можливість спростувати і притягнути до відповідальності офіційну державну особу, голову Сокальської райдержадміністрації Ігоря Бережницького – за наклеп на полеглих 57 прикордонників Лопатинської застави.

Ми впевнені, що Ваш батько, бувший прикордонник 1941 року і Ви прикордонник Радянського періоду, знаєте, що прикордонники завжди виконували державний обов’язок охорони кордону.

8000 інвалідів Великої Вітчизняної війни, 9600 учасників бойових дій Львівщини чекають від Вас відміни ганебного рішення Сокальської влади, дозволу на гідне вшанування полеглих і святкування Дня Перемоги.

ІА "Вголос": НОВИНИ