[media=136905,136906,136907] 

Вчора, 16 червня, львівські журналісти потрапили у Перемишль через станцію Нижанковичі на технічній дрезині, повідомляє кореспондент «Вголосу».

«Сьогодні немає жодного громадського транспорту з території України в Польщу саме в цьому районі, - розповів Віктор Гальчинський, прес-секретар Кредобанку, який організував поїздку. - Якщо вдасться відновити залізничний рух у цьому напрямку – це буде єдиний громадський транспорт, адже у цій місцевості немає навіть автобусних рейсів. Зараз відкриті лише мобільні польові переходи, на яких після попереднього погодження може здійснюватися один раз на квартал перевезення речей та подарунків, наприклад , під час акції « Миколай без кордонів»

Українська сторона могла б відновити пасажирський рух Перемишль – Нижанковичі - Хирів, яким зможуть користуватися поляки та українці. У нас є унікальна можливість, адже на території Старосамбірщини прокладена європейська колія. Вже на вищих щаблях влади проходять перемовини щодо відновлення колії та руху в Перемишль для пасажирів. Проблема полягає в тому, що є п’ятикілометровий відрізок біля Добромиля, де колія розібрана і потребує ремонту та інвестицій.

Нагадаємо, після 22-річної перерви, 28 грудня 2016 вперше вдалося організувати рух на залізничному маршруті Перемишль (Польща) - Хирів (Україна). Для цієї мети вперше за два десятиліття був використаний прикордонний залізничний перехід Нижанковичі-Мальховіце, де зустрілися польська дрезина і рейковий автобус української залізниці, які доставили гостинці українським дітям в рамках акції «Миколай без кордонів». Польські волонтери восени 2016-го року взялися за відновлення 35-кілометрового маршруту. Вони розчистили від кущів і гілок залізницю на українській стороні, яка тривалий час не використовувалась. Акція отримала широку підтримку.  Польська сторона таким чином лобіює відновлення маршруту Перемишль-Хирів-Загуж, який має для поляків практичне значення. Адже він стане єдиним залізничним сполученням частини польських гірських міст - Устрики Нижні і Сянок з іншою частиною Польщі після закриття на капітальний ремонт в 2017 -2020 роках залізничних сполучень Ясло-Жешув і Ясло - Новий Загуж.

Фото Вікторії Боруцької.

ІА "Вголос": НОВИНИ