Передає прес-служба ВО "Свобода"

"На цьому начебто "круглому столі" зовсім не йшлося про збереження замків Львівщини, а виключно просувався проект рішення обласної ради про оформлення комунальної власності на замки. На захід не було запрошено діячів культури, яких насправді турбує історично-культурна спадщина. Зібралося кілька чиновників, які переконували, що культурні об'єкти мають спочатку перейти в комунальну власність, щоб потім передати їх в державну. Але ця теза не витримує жодної критики. Така маніпуляція законодавством загрожує втратою якщо не цілих об'єктів культурної спадщини, то їхньої частини, а також земельних ділянок, на яких вони розташовані. Громадськість намагаються обдурити, щоб виправдати корупційні наміри", - наголосив Олег Панькевич.

За його словами, керівництво обласної ради навіть після численних клопотань не надає депутатам документів, які б обґрунтували доцільність ухвалення згаданого рішення обласної ради. І причина в тім, що таких документів не існує.

"Юридичного підґрунтя для ухвалення рішення облради про передання замків у комунальну власність немає. Насправді державна влада в особі Міністерства культури та обласної державної адміністрації мають підготувати належні документи та завершити формальне оформлення власності на об’єкти, які й так є державними", - зазначає Олег Панькевич.

Нагадаємо, що 19 вересня 2017 року на сесії Львівської обласної ради за наполяганням голови фракції ВО «Свобода» Олега Панькевича вилучили з порядку денного питання «Про оформлення права власності на об’єкти культурної спадщини», яке передбачає передачу у власність громад національних пам’яток. У проекті рішення йдеться, що на звернення Львівської національної галереї мистецтв ім. Б. Г. Возницького оформити право спільної власності територіальних громад Львівської області в особі Львівської обласної ради на такі об’єкти: Каплиця Боїмів у Львові, башта Святодухівської церкви, будівлі Олеського, Золочівського, Підгорецького замків та інші. Раніше, 31 травня 2017 року, це питання вже намагалася «проштовхнути» більшість облради.  

ІА "Вголос": НОВИНИ