Львівський історик Василь Расевич в інтерв’ю телеканалу RTVI зазначив, що тема Голодомору піднімається все більше і більше, і порівнюється з Голокостом для того, щоб сказати: «Бачите євреї, українці мали частково причини вас ненавидіти, тому що ви причетні до організації Голодомору».

Також історик розкритикував Український інститут національної пам’яті.

«Коли подивитись конференції та виставки, які цей інститут робить – можна прийти до висновку, що українська сторона також чекає від єврейської сторони, не від ізраїльської, а від єврейської - також вибачень, що єврейська сторона має покаятись. Ця теза небезпечна, на мою думку, бо не можна порівнювати Голокост і Голодомор, а тут ми бачимо також трошки гру, хто більше ексклюзивна жертва. І тут є такий момент, що цей штучний голод, організований у 1932-33 рр. – за нього повинні відповідати євреї, єврейські комісари...  Це на думку не лише інституту пам’яті, але і багатьох людей».

https://www.youtube.com/watch?v=CR1fxqKbTUw&feature=youtu.be&fbclid=IwAR30TRkp-9d3cw_laHoDr_7nKybzyEKeaTPWHHbZ0YOyGLq6ix9Fw6mxtQo

Як уже писав “Вголос”, цьогоріч Міністерство освіти вирішило вписати українську історію в світову і дописалося до того, що зобразило борців за волю України, символів української самостійності та соборності, ледь не найбільшими злочинцями ХХ століття.

Так, МОН рекомендувало новий підручник для 10-го класу загальної середньої освіти “Історія: Україна і світ (інтегрований курс, рівень стандарту)”, авторства львівських істориків Олени Аркуші та Мар’яна Мудрого.

Цей підручник переконує українських учнів, що найяскравішими “проявами колабораціонізму” з нацистами були… українські підрозділи “Нахтігаль” і “Роланд”, а також дивізія “Галичина”.

Ілюстрували цю українофобську писанину портретом самого головного командира Української повстанської армії Романа Шухевича.

25 жовтня 2018 року депутати Львівської обласної ради підтримали звернення до Міністерства освіти і науки України, яке ініціювала фракція ВО «Свобода», щодо неприпустимості прирівнювання у шкільних підручниках Головного командира УПА Романа Шухевича до колаборантів нацизму. Депутати також закликають інші обласні ради ухвалити аналогічні рішення.

Після цього Юрій Шухевич виступив з вимогою звільнити авторів підручника, які назвали його батька колаборантом.

Науковці й освітяни направили відкритий лист щодо нового шкільного підручника для 10-го класу загальної середньої освіти «Історія: Україна і світ (інтегрований курс, рівень стандарту)» авторства М. М. Мудрого й О. Г. Аркуші. Згодом, звернення підтримали громадські активісти та учасники російсько-української війни.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ