Скачування безкоштовне, проте не передбачає комерційного використання. Автор цієї ініціативи (засновник проекту petrykivka.dp.ua) — Ігор Лісний, який зараз є студентом Львівської національної академії мистецтв, а розпису навчався в Петриківській художній школі, пише газета «День».

«2011 року «петриківський» календар уперше з’явився на блог-платформі «Живий журнал». Загалом ініціативу сприйняли дуже добре й підхопили інші хенд-мейдові портали, — розповідає про історію проекту Ігор. — Особливо припала до душі користувачам ініціатива з «петриківським» календарем різними мовами: минулого року календар переклали 11 мовами. Цьогорічний календар завантажили вже понад дві тисячі разів (а з’явився він у мережі лише 7 грудня — авт.), при цьому він активно шириться в мережі. Є дуже багато позитивних відгуків, хоча трапляється й конструктивна критика».

У розробці макета міг узяти участь кожен охочий майстер чи дизайнер на добровільній основі. «Цікаво, що у створенні календаря, крім мене, не взяв участі жоден художник із Петриківки, — розповідає Ігор, — але приємно, що відгукнулися майстри з різних міст України, ба навіть один зі США».

На запитання, чи не виникало думки зробити календар комерційним проектом, Ігор відповідає ствердно. «Але все ж таки перемогла головна ідея та місія цього проекту — народне мистецтво має бути доступним, поширюватися і знаходити нових шанувальників, — говорить автор ініціативи. — Тому з думкою про велику місію вже вп’яте випускають «петриківський» календар, і він вільно шириться світом».

Найбільше шанувальників петриківки і, зокрема, цього календаря — у столиці України. «Але багато їх також у Дніпропетровську, Львові, Харкові та інших великих містах нашої країни, — розповідає Ігор Лісний. — Доволі цікаво, що «петриківський» календар популярний і за кордоном, переважно серед української діаспори: в США, Канаді, Німеччині, Франції та інших країнах Європи».

Завантажити календар можна за посиланням.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ