ЛЬВІВ, 30 СІЧНЯ, PRESSTIME.COM.UA – «Львівтеплоенерго» хоче залучити кредит Європейського банку, щоб перевести ТЕЦ-2 на альтернативне паливо.

Про це журналістам повідомив керівник ЛКП «Львівтеплоенерго» Богдан Кіт, перебуваючи на ТЕЦ-2.

Наразі проводяться розрахунки, щоб визначити, скільки коштів потрібно для того, щоб перейти на альтернативне паливо. Однак відомо, що переобладнання коштуватиме більше 100 млн. грн..

«Коли будемо знати скільки це конкретно коштуватиме, звернемося і братимемо кредит, думаю, швидше за все, у Європейському банку. Або будемо шукати інвестора. Ми робимо розрахунки, щоб знати скільки це коштуватиме», - зазначив Богдан Кіт.

«Я був у Краматорську. Там аналогічні котли, як у нас, переробили на вугілля. Це коштувало 100 млн. грн.. Але у них були переваги. Там вже була підготовча господарка: золовідвал, залізна дорога. Відповідно, подача палива була готова. У нас орієнтовно потрібно більше коштів. З іншої сторони, вони починали це робити, коли курс долара був 5,05. Тому ми повинні зробити ескізний проект і почати відповідно працювати», - проінформував він.

Водночас, директор «Львівтеплоенерго» зазначив, що тарифи на опалення не повинні змінитися після переходу на альтернативне паливо.

«Я думаю, що тариф не повинен бути більший. Буде попит на вугілля і мазут, тому що не тільки ми переходитимемо на інше паливо. Ціни на вугілля і мазут дешевші від газу. Ціна має стабілізуватися, тобто рости ціни для населення не повинні. З іншої сторони, на перехід на альтернативне паливо потрібні кошти, а ті кошти треба віддавати. У тарифі має бути інвестиційна складова, щоб ми їх повертали», - повідомив Богдан Кіт.

Як повідомляло агентство, керівництво «Львівтеплоенерго» планує вже цього року перевести Львівські ТЕЦ та котельні на альтернативне паливо. Окрім ТЕЦ-2 передбачається переведення на вугілля, мазут або тирсу котельню Кінескоп та ТЕЦ-1.

Будівництво ТЕЦ-2 було розпочато у 1983 році. У 1996 році був запущений перший котел. Від ТЕЦ-2 опалюється весь Шевченківський район Львова.

ІА "Вголос": НОВИНИ