Як розповіли у ГО «Розвиток Громади», загалом на львів’ян чекають незвичайні і колоритні заходи: гігантський пиріг «Вишиванка», розмальовування гітар для бійців на передовій,  флешмоби та освітні заходи для львівських школярів.

Гігантський пиріг «Вишиванка» - під відкритим небом на проспекті перед пам’ятником Т. Шевченку

Активісти та організатори запланували поєднати незвичність та народні символи в одному рекорді України – 16-метровий пляцок у вигляді вишитого рушника, смак якого зможе оцінити кожен охочий. Таким чином Львів отримає ще одне досягнення, що приверне увагу до краси української вишивки.

Також до урочистих заходів долучиться відомий львівський митець Лев Скоп.  Іконописець  з Дрогобича у часи революції підтримував духовність українців своїми унікальними іконами на дощечках. Вже 18 травня львів’яни зможуть поспілкуватись з паном Левком у центрі міста. Іконописець разом з перехожими розмальовуватиме гітари для хлопців на передовій.

Фільм «Спадок нації»

Впродовж  місяця травня у львівських школах показуватимуть фільм «Спадок нації» - стрічка, гаслом якої стали слова «вишити, щоб вижити». Фільм органічно переплів дві площини. Перша – етнографічна – показує неймовірне різноманіття унікальних орнаментів, технік вишивки, крою, що залежать від регіону побутування сорочок. Друга – це історії людей, життя яких змінила вишиванка – врятувала, поєднала, стала символом нескореності і часто  останньою надією. Львівські етнографи додадуть ефект від кінострічки і розкажуть школярам все про вишиванки: що означають візерунки, які є техніки вишивання, історію української вишивки та ще багато цікавого.

Конкурс між школами Львова

«Розвиток Громади» організовує конкурс між львівськими школами «Мотиви вишиванки». Освітні заклади позмагаються за найкраще прикрашання квітника подвір’я школи. Учасників конкурсу чекають цінні призи: відеопроектор, мікроскоп, набір спортивних м’ячів. 

Флешмоб у сквері «На валах», що біля ЛОДА

Під музичний супровід діти та студенти прикрасять дерева стрічками з елементами вишивки. Пройшовши парком, у якому дерева майоріють національними символами, львів’яни зможуть відчути атмосферу свята.

Благодійна вечірка в ресторані «Маестро»

Обов’ язковий дрес-код – вишитий одяг в українському стилі. На гостей чекатиме козацький стіл, конкурси, паперове шоу, дискотека…Громадівці зберуть талановитих артистів, які зроблять вечір 18 травня незабутнім.

Кошти, виручені з реалізації квитків, активісти ГО «Розвиток Громади» спрямують на соціальні проекти. Крім того, організатори заходів дають можливість львів’янам різних вікових категорій весело і з користю провести час.

 

«Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ