Таку думку висловила заступник головного лікаря з медичної частини Львівської обласної клінічної лікарні Наталія Ван Доеверен під час прес-конференції сьогодні, інформує кореспондент «Вголосу».

Наталія Ван Доеверен зазначила, що зараз громадянам потрібно донести, що в Україні не існує безкоштовної медицини, як не існує безкоштовного газу, комунальних послуг, безкоштовного перукаря.

«Питання лише у тому, хто платить за ці послуги. Досвід оплати медичних послуг за рахунок податків громадян ми вже маємо і він показує, що така система нам не підходить, бо не вистачає зібраних грошей. Має бути напрацьована альтернативна система, за якою ми будемо збирати кошти на фінансування медичних послуг: це може бути страхова медицина збільшення відсотку від ВВП на фінансування охорони здоров’я тощо», – сказала заступник головного лікаря з медичної частини Львівської обласної клінічної лікарні.

Вона додала, що Стаття 49 Конституції України каже, що кожен має право на охорону здоров'я, медичну допомогу та медичне страхування.  Тобто ми маємо гарантію на безкоштовну медицину, але, коли приходимо до лікарів і нам кажуть, що грошей немає,  ми це нормально сприймаємо – ідемо купуємо ліки.

«Нещодавно був випадок, коли 14-річна дівчинка із Борисполя, у якої легенева гіпертензія, просила про пересадку легенів. Ця дитина була у безвиході, бо в Україні пересадку не роблять, а на операцію за кордоном треба 120 тисяч євро. Просять профінансувати із бюджету, але Міністерство відправляє свого традиційного листа із написом: «Нема грошей». Я сказала: «Ідіть в суд». Якби було більше позовів від пацієнтів до держави, то це був би найкращий лобізм змін у галузі охорони здоров’я. Стаття 49 нам гарантує безкоштовну медицину, але вона не працює. Наше завдання – цього не проковтувати», – наголосила лікар.

ІА "Вголос": НОВИНИ