[media=147571,147572,147573,147574,147575] 

З 2003 року, коли Литва увійшла у Євросоюз, мінімальна зарплата у цій країні зросла у два рази. Литовці не розкошують, але намагаються влаштувати свій добробут по різному. Середня зарплата у країні – 820-860 євро. Навіть у кого ця сума більша, то вважається, що це не надто великі гроші з огляду на те, що майже 25 відсотків вираховується на податки. 6 відсотків від загальних податків йде на медичне страхування, ще три відсотки – соціальне страхування. Цих 9 відсотків (медична страховка і соціальне страхування) платять усі, хто офіційно проживає в країні.

«Навіть тоді, коли людина виїхала на заробітки в іншу країну, але не повідомила про це відповідні органи, ми нараховуємо цих 9 відсотків від міні малки, - розповів кореспонденту «Вголосу» радник міністра соціального забезпечення Литви Ромас Лазутка. – Саме завдяки цьому механізму обліку ми точно знаємо, скільки наших громадян перебуває на роботі за кордоном. Якщо особа повідомила про свій виїзд, ми не нараховуємо їй цього внеску.

Нині із 3,7 млн литовських громадян біля 900 тисяч заробляють за кордоном. Це чверть населення цієї невеликої Балтійської країни. Навіть двоє із чотирьох дітей радника міністра соціального забезпечення Литви Ромаса Лазутки виїхали на роботу у Великобританію. Самі литовці вважають, що прийнятною зарплатою, яка б стримала їх у Литві була б сума десь у півтори тисячі євро. Їдуть здебільшого литовці у країни Скандинавії – Швецію та Норвегію, де рівень зарплат у кілька разів вищий.

Зовсім непросто жити у Литві пенсіонерам. Більшість з них має пенсію у розмірі 250-350 євро. Хоча базова пенсія – всього 130 євро. Але це за умови, якщо страховий стаж понад 15 років. Для тих громадян Литви, дохід яких менше 102 євро, держава надає допомогу у розмірі 110 євро. Звичайно, що вона не безкінечна. І хоча межа бідності у Литві вважається сума у 282 євро, держава не додає до досягнення цього рівня. Хіба що допомагає оплачувати опалення у розмірі 20 відсотків від його вартості, а з нового року – всього 10 %. До речі, пенсійний вік у Литві сьогодні становить 63,5 для чоловіків і 61 рік для жінок відповідно. До 2026 року цей віковий ценз для отримання пенсії хочуть довести до 65 років.

Допомагає литовська влада і породілям. Матерям виплачують з фонду соціального страхування 100 % заробітної плати до і після народження дитини, а далі упродовж першого року 70 відсотків від зарплати, а упродовж другого – 40 відсотків.

Литва живе досить скромно серед інших країн Євросоюзу. Дуже часто має схожі проблеми з українськими. Є тут і тіньова економіка, і зарплати у конвертах, явища, які влада намагається мінімалізувати.  Водночас щороку Литва отримує від ЄС 3-4 відсотки від свого ВВП на розбудову інфраструктури і доріг, а значить змінюється на краще і запрошує до ЄС Україну.

Матеріал підготовлено в межах проекту «Точне відображення Угоди про Асоціацію Україна-ЄС в українських медіа».

Юрій Боруцький, спеціально для «Вголосу» з Литви.

ІА "Вголос": НОВИНИ