Сьогодні, 25 вересня, у Львові, відбувається конференція українсько-литовського проекту, повідомляє кореспондент «Вголосу». Його мета – допомогти Україні перейняти стандарти ЄС, використовуючи передові технології у галузі екології, соціальної сфери та інвестиційної діяльності. Саме для цього Литва підготувала для України своєрідний «план Маршалла», про який «Вголос» детально писав у листопаді минулого року.

За словами модератора конференції і  еколога Саулюса Смаліса, після розпаду радянської імперії у спадок Литві залишилися забрудненні водойми та екосфера. Нині литовці довели очистку водних ресурсів до 98 відсотків. Саме у Литві найбільша серед країн ЄС частка відновлювальних джерел енергії, активно використовується біопаливо, яке чистіше, ніж газ. До речі, Литва повністю відмовилася від російського газу.

На думку Саулюса Смаліса, в України є всі передумови для створення екологічно чистого та економічно привабливого середовища. Це стосується і галузі утилізації сміття як це у Німеччині, яка заробляє на його переробці, приймаючи сміття із сусідніх країн. Надзвичайні можливості має Україна і у туристичній сфері, в якій треба водночас передбачати і способи відновлення природного середовища як це зробили на Курській косі у Литві. Одне слово, литовці готові допомогти українцям реалізувати себе в Європі.

ІА "Вголос": НОВИНИ