Про це повідомляє портал Verslo Zinios, - пише Еспресо.

Поправки в закон «Про правовий статус іноземців», запропоновані опозицією, були проголосовані одноголосно на засіданні у четвер. Він набуде чинності з 1 січня 2018 року після підписання президентом Далею Грибаускайте.

Литва таким чином стала четвертою державою в світі, яка прийняла такий правовий акт. «Закон Магнітського» прийнятий в США, Канаді та Естонії.

Так, особа може потрапити в чорний список, якщо є інформація або серйозні підстави підозрювати, що іноземець брав участь у великомасштабній корупції або відмиванні грошей.

До цього ж списку відносять звинувачення в порушенні прав людини, через які особа, щодо якої було скоєно порушення прав, померла або отримала серйозні травми, була необгрунтовано засуджена або пережила інші негативні наслідки.

Також підставою для відмови на в'їзд до Литви може бути, якщо особа становить загрозу не тільки безпеці і громадському порядку в Литві, але і в інших країнах Євросоюзу і НАТО.

Закон, названий ім'ям Сергія Магнітського, в 2012 році прийняли у США, застосувавши санкції проти російських чиновників, пов'язаних з порушеннями прав людини.  США заборонили видавати їм візи і заморозили активи, в списку зараз - більше 40 прізвищ. 

ІА "Вголос": НОВИНИ